Rusland invaderer Ukraine

Putin holdt storslået parade, men der manglede en topgeneral og 77 fly

Ruslands store militærparade var ventet med spænding, men vakte mest opsigt på grund af de ting, der manglede.

Nogle gange kan man lære lige så meget af de ting, der mangler, som af de ting alle kan se.

Sådan var det også under mandagens militærparade i Moskva, hvor Vladimir Putins regime fejrede Sovjetunionens sejr over Nazityskland i 1945.

Det var en påtvungen, rettidig og rigtig beslutning

Vladimir Putin, præsident i Rusland

En forårsdag med blå himmel og hvide skyer over Den Røde Plads i Moskva, hvor tusindvis af soldater i snorlige rækker tog imod den russiske præsident, der ankom præcis fem minutter i ti, lokal tid.

Solen skinnede på Vladimir Putin, da han som den sidste tilskuer gik op ad trappen til podiet, hvor russiske veteraner og generaler skulle overvære demonstrationen af Kremls militære magt.

En magtdemonstration, der – desværre for tilskuerne – ikke blev helt som lovet.

Blot en time inden paradens officielle starttidspunkt kunne det statslige nyhedsbureau TASS nemlig oplyse, at de 77 fly, som skulle have imponeret tilskuerne, desværre måtte blive på jorden.

Vejret var simpelthen for dårligt til at flyve i formation over Moskva, lød det.

Dommedagsflyet

Dermed kom tilskuerne heller ikke til at se Vladimir Putins såkaldte "dommedagsfly" – en stor Ilyushin Il-80 uden vinduer, hvor den russiske præsident kan søge tilflugt i tilfælde af atomkrig.

Dommedagsflyet har ikke kastet sin skygge på Den Røde Plads ved den årlige militærparade siden 2010 – og det blev altså heller ikke til noget i 2022, hvor snakken om dommedag ellers tog til.

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Vladimir Putin ved flere lejligheder truet med at bruge atomvåben.

Inden mandagens militærparade i Moskva havde verden ventet i spænding på, om den russiske præsident ville benytte lejligheden til enten formelt at erklære krig mod Ukraine eller måske erklære sejr i de områder, som Rusland har erobret fra nabolandet.

Da Vladimir Putin hilste på de gråhårede veteraner fra Anden Verdenskrig, vidste ingen endnu, om præsidenten ville sige noget om en tredje, ligesom hans udenrigsminister gjorde 25. april.

Men den russiske præsident så ud til at være i godt humør.

Den smilende præsident gav hånd til samtlige veteraner, og 46 håndtryk senere begav han sig hen til sin plads med udsigt til de snorlige kolonner af soldater.

Nede på Den Røde Plads begyndte paraden med militær præcision.

Sovjetunionens røde fane havde plads lige bag Ruslands trikolore.

Invasionens ingeniør

Så kørte Ruslands forsvarsminister, Sergej Shoigu, frem og hilste på soldaterne fra bagsædet i en åben bil.

I fuld uniform og med brystet på uniformsjakken tynget godt ned af medaljer var det svært at gætte, at Sergej Shoigu ikke har skyggen af en militær karriere bag sig.

Den 66-årige forsvarsminister er én af de russere, der formentlig har været mest indblandet i planlægningen og eksekveringen af Ruslands invasion af Ukraine.

Sergej Shoigu er uddannet civilingeniør og har været politiker siden 1990.

I de måneder, der er gået efter Ruslands invasion af Ukraine, er Sergej Shoigu ikke blevet set ret ofte i offentligheden, og i marts blev der skrevet talrige avisartikler om, hvor han mon var henne.

Hvorfor Sergej Shoigu var væk, er ikke offentligt kendt, men den invasion af Ukraine, som hans militær har ansvaret for, ser ikke ud til at gå helt som planlagt.

Det er ikke lykkedes at knække Ukraines forsvarsvilje.

Sortehavsflådens flagskib Moskva er gået til bunds – ifølge Sergej Shoigus ministerium fordi søfolkene ikke var i stand til at forhindre en brand i ammunitionsdepotet, hvorefter skibet sank på grund af dårligt vejr.

Samtidig har den ene russiske general efter den anden mistet livet i den militæroperation i Ukraine, der hører under Sergej Shoigus ministerium.

Ligesom med flagskibet Moskva har Rusland været tilbageholdne med at oplyse hvilke generaler, der er blevet dræbt.

Så da Sergej Shoigu kørte frem foran Vladimir Putin og den russiske militærledelse på Den Røde Plads, kunne persongalleriet på pladsen i det mindste give et billede af, hvem der stadig var i live.

Også her kunne man måske lære noget ved at se på, hvad der manglede.

Den manglende general

For eksempel var der ingen spor af chefen for den russiske generalstab ved paraden.

Den militære øverstbefalende for Ruslands væbnede styrker var med andre ord ikke at se på den Røde Plads mandag.

Han hedder Valery Vasiljevich Gerasimov, og 1. maj kunne amerikanske efterretningskilder oplyse til New York Times, at generalstabschefen var taget til fronten i Ukraine for at "sætte en ny kurs" for Ruslands offensiv.

General Gerasimov nåede ikke at være i Ukraine i mere end et døgn, før der begyndte at svirre rygter om, at han var blevet ramt af en ukrainsk granat.

Generalen var ifølge rygterne ramt i låret og ikke i livsfare, men dog så alvorligt såret, at han blev fløjet hjem til Rusland.

De amerikanske efterretningskilder kunne ikke bekræfte rygterne i begyndelsen af maj, men under mandagens parade gav Gerasimovs fravær dem ny næring.

Frygten for, at Vladimir Putin ville benytte militærparaden til formelt at erklære krig mod Ukraine, viste sig til gengæld at være ubegrundet.

Det unævnelige land

Da Sergej Shoigu havde meldt sine styrker på pladsen klar til præsidenten, holdt Vladimir Putin en kort tale, der nok vakte mest opsigt for de ting, der ikke blev sagt.

For eksempel brugte Vladimir Putin ikke ordet "Ukraine" en eneste gang i sin tale.

Han brugte ordene "sejr" og "krig", men ikke om den nuværende konflikt, kun når han talte om Anden Verdenskrig.

En krig, som ifølge Vladimir Putin kan sammenlignes med den situation, Rusland nu befinder sig i.

- At forsvare vores fædreland, når dets skæbne afgøres, har altid været helligt, sagde Vladimir Putin og tilføjede:

- Nu kæmper I så for Donbas. For vort fædrelands sikkerhed. For Rusland.

To gange nævnte Vladimir Putin Ukraines hovedstad, Kyiv, ved navn.

Første gang mindede han tilhørerne om, at Sovjetunionens soldater havde bekæmpet nazisterne i byen, og anden gang beskyldte han så nabolandet for at være del af et komplot mod Rusland.

- I Kyiv har de bekendtgjort, at de muligvis vil anskaffe sig atomvåben, lød det fra Vladimir Putin, der tidligere har påstået det samme uden at fremlægge nogen form for dokumentation.

Han beskyldte også forsvarsalliancen NATO for at opruste langs Ruslands grænser og for at støtte nynazister.

Derfor måtte Rusland ifølge præsidenten skride ind over for nabolandet.

- Det var en påtvungen, rettidig og rigtig beslutning. En beslutning taget af et suverænt, stærkt og uafhængigt land, sagde Vladimir Putin.

Vejrudsigten

Efter talen blev der råbt hurra, affyret en kanonsalut og sunget nationalsang, hvorefter soldaterne, kampvogne og overdimensionerede lastbiler med atommissiler satte sig i bevægelse.

Nu skinnede solen ned på Den Røde Plads.

Vladimir Putin gav imidlertid ikke givet nogen nye svar på, hvilken vej han vil gå.

Der var endda opstået et nyt spørgsmål.

Hvorfor blev flyopvisningen aflyst?

Hos TV 2 har meteorolog Jens Ringgård set på mandagens vejrdata for Moskva, og han kan ikke give et klart svar.

- Umiddelbart kan jeg ikke se problemet med fremvisning af fly. Frem til 10.30 lokal tid har vejret ved Moskvas lufthavn været fint. Cirka halvdelen af himlen har været med skyer i 500 til 600 meters højde og en sigtbarhed på under 10 kilometer, men stadig fin sigtbarhed til flyvning, siger han.

Så måske var årsagen en anden?

I hvert fald var vejret ifølge de russiske myndigheder også dårligt over Sankt Petersborg (10 grader og let skyet), Yekaterinburg (19 grader og sol), Novosibirsk (13 grader og sol) og Samara (19 grader og overskyet).

Her måtte flyene også blive på jorden.