Rusland invaderer Ukraine

Putin gav opsang til den russiske hær, siger analytiker

Putin nævnte ikke Ukraine med et ord i sin tale mandag. Til gengæld satte han igen fokus på befrielsen af Donbas-regionen.

Der var ikke mange opsigtsvækkende meldinger at hente i Ruslands præsident Vladimir Putins tale til den russiske nation mandag.

Det blev hverken til en sejrserklæring eller en formel krigserklæring, som eksperter ellers på forhånd havde spået var en mulighed.

Nu kæmper I for Donbas. For vort fædrelands sikkerhed. For Rusland

Vladimir Putin, Ruslands præsident

I stedet holdt Putin en tale, hvor han ikke nævnte Ukraine med ét eneste ord, men hvor den østukrainske Donbas-region igen var i fokus flere gange:

- Nu kæmper I for Donbas. For vort fædrelands sikkerhed. For Rusland, sagde han.

En opsang til hæren

Donbas-regionen, der blandt andet tæller de to udbryderrepublikker Donetsk og Luhansk, har været omdrejningspunktet for store dele af krigen i Ukraine.

Både da de russiske tropper i starten af april trak sig væk fra hovedstadsområdet omkring Kyiv for i stedet at intensivere angrebene østpå, men også allerede inden den russiske invasion af Ukraine, da Donbas var en region, præsident Putin ville "befri".

Mandagens tale var derfor på mange måder en gentagelse af Putins oprindelige årsager til at gå ind i Ukraine, mener Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn og militæranalytiker:

- Der har været et enormt pres på Donbas-regionen i adskillige uger, og jeg tror, at Putin valgte at italesætte regionen i dag, fordi Donbas i virkeligheden har været hans indledning til krigen helt fra starten, siger han til TV 2.

Noget, vi ifølge militæranalytikeren nu kan se var "et påskud". Det blev nemlig hurtigt tydeligt, at Putin "i virkeligheden gik efter Kyiv", siger han.

Da det ikke lykkedes, blev Donbas igen omdrejningspunktet, og derfor var talen mandag også en opsang til den russiske hær, lyder det:

- Budskabet fra Putin er, at Donbas er en bunden opgave. Han vil gerne fortælle de russiske tropper, at de skal levere på det her.

Sætter alt på spil i Donbas

I Ukraine er det også svært at opfatte mandagens melding om Donbas som andet, end at Putin nu har gjort det til sin fornemste opgave at opnå russisk kontrol over Donbas.

Det fortæller TV 2s korrespondent, Rasmus Tantholdt, som fortæller at Putin "sætter alt på spil" med sine meldinger om Donbas.

For hvis ikke det lykkes russerne at indtage regionen, bliver det svært at forsvare den omkostningsfulde krig over for den russiske befolkning, siger Tantholdt. Der kan med andre ord "næsten kun blive tale om et nederlag" for Putin, hvis det ikke lykkes at opnå kontrol over regionen.

- Han siger et eller andet sted, at det ikke er nemt i Donbas, men at det er der, det gælder. Og det er interessant, for lige nu ser det bare ikke ud til, at det lykkes. I hvert fald ikke inden for den nærmeste fremtid, siger Rasmus Tantholdt.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har flere gange afvist, at ukrainerne selv skulle være klar til at opgive deres land mod øst for at opnå fred fra russernes invasion.