Udland

Norske børn under to år bør holdes helt væk fra skærmen

Ingen skærmtid til børn under to år og højst én time til børn op til fem år, lyder det fra Helsedirektoratet.

De norske sundhedsmyndigheder mener, at børn under to år bør holdes helt væk fra skærmen på blandt andet mobiltelefon, Ipad og computer.

Og børn op til fem år bør maksimalt have én times skærmtid om dagen.

Mandag kom Helsedirektoratet, som svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark, med nye anbefalinger for fysisk aktivitet og siddestilling.

Rådene er baseret på verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefalinger, som udkom i 2019 og 2020. Nu har de norske myndigheder tilpasset dem norsk kontekst.

- Det er et vigtigt punkt for os, at skærmen ikke bør bruges som barnepige, fordi det at sætte barnet foran en skærm, så de passiveres over længere tid, ikke er gunstigt, siger Bjørn Guldvog, direktør for Helsedirektoratet, som svarer til Sundhedsstyrelsen herhjemme.

Stort ansvar for institutioner

Han understreger, at en smule skærmtid ikke er skadeligt for børn. Men Helsedirektoratet peger dog klart på, at børn generelt skal have så lidt skærmtid som muligt.

Mange små børn tilbringer mange af døgnets vågne timer i institution. Derfor vil meget af ansvaret for at leve op til anbefalingerne ligge hos de norske pædagoger.

- Det er vores indtryk, at børnehaverne er gode til at aktivere børnene gennem leg og fysisk udfoldelse. Dermed opfylder de mindste børn i mange tilfælde allerede rådene, siger Børn Guldvog.

For børn i alderen 6 til 17 år lyder rådet, at de mindst skal have én times motion dagligt.