Rusland invaderer Ukraine

Putin varmer op til sin store tale med særlig hilsen

Den russiske præsident varmer op til den store festdag mandag med en særlig hilsen til de russiskstøttede oprørsprovinser i Ukraine.

Den russiske præsident Vladimir Putin har søndag sendt en særlig hilsen til de to udbryderrepublikker i det østlige Ukraine, Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk.

- Vores soldater kæmper side om side for at befri deres fædrene land for nazistisk afskum, skriver Vladimir Putin i sin hilsen.

Den kommer som optakt til den store festdag mandag.

Hvert år fejrer Rusland årsdagen for afslutningen på Anden Verdenskrig – som i Rusland kaldes ”Den Store Fædrelandskrig” – 9. maj.

Det var den dag, hvor Tyskland endeligt overgav sig og afsluttede krigen.

Mandag fejres dagen med en stor militærparade på Den Røde Plads i Moskva, hvor Vladimir Putin skal tale.

Men søndag varmede Vladimir Putin altså op med en hilsen til ”alle ledere og folk” i det, der dengang i 1945 var en del af Sovjetunionen sammen med Rusland.

Til "ledere og folket"

Han oplister omhyggeligt de tidligere Sovjetstater, der stadig har et godt forhold til Rusland – og den liste omfatter altså også folkerepublikkerne Donetsk og Luhansk, som Rusland anerkendte som selvstændige lande 21. februar, blot tre dage inden russiske styrker invaderede Ukraine 24. februar.

Til gengæld omfatter Putins festhilsen ikke ”ledere og folket” i Ukraine, men omhyggeligt kun ”folket og veteraner fra Den Store Fædrelandskrig”.

Indholdet i den præsidentielle hilsen er nemlig en historisk parallel mellem kampen mod nazismen dengang og så den kamp, som Rusland og udbryderrepublikkerne i dag udkæmper mod de ”nazister”, der ifølge Putin nu har magten i Ukraine:

- Desværre hæver nazismen igen sit hoved i dag og prøver på at påtvinge folk dens barbariske, inhumane system. Det er vores hellige pligt at forhindre, at de ideologiske arvtagere til dem, der blev besejret i Den Store Fædrelandskrig, skal have deres hævn nu, siger Vladimir Putin.

Og den kamp udkæmpes netop nu i udbryderrepublikkerne i det østlige Ukraine, siger Vladimir Putin. Hans håb er, at nutidens unge vil vise sig værdige og leve op til deres fædres og bedstefædres eksempel.

- Jeg er sikker på at sejren, ligesom i 1945, vil blive vores, siger han.

Putins store tale mandag

Hans tale mandag i Moskva er imødeset med spænding, fordi det forventes, at Vladimir Putin vil bruge den højtidelige anledning til at komme med vigtige udmeldinger om krigen i Ukraine.

Ifølge Kristian Lindhardt, der er major og militærforsker ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, kan talen gå to forskellige veje.

Enten kan Putin vælge at kalde resultaterne indtil videre for en succes.

- Hvis han vælger den vej, så vil han stille og roligt begynde at konsolidere sig i de områder, han har, og så vil han hen ad vejen stoppe sine offensive operationer, siger Kristian Lindhardt til TV 2.

Eller han kan optrappe sin retorik og sige, at Rusland ikke bare kæmper en kamp mod Ukraine, men også kæmper en overlevelseskamp mod Vesten, der indirekte har erklæret Rusland krig ved at hjælpe Ukraine urimeligt meget.

- Hvis han går den anden vej, vil det hen over sommeren ændre virkelig meget, for så må han sende enorme ressourcer ind, og det betyder, at ukrainerne skal forberede sig på endnu en omgang forsvarskamp, siger Kristian Lindhardt.