Udland

Han har været Boris Johnsons skarpeste kritiker - nu anklages han selv for det samme

Labour-leder Keir Starmer anklages for at drikke øl med parti kammerater under coronanedlukning. Han afviser alle anklager.

Britisk politi indleder nu en ny undersøgelse af, om landets oppositionsleder, Labour-formand Keir Starmer, har overtrådt coronaregler.

Keir Starmer har været en indædt kritiker af premierminister Boris Johnson, der har fået en bøde for at overtræde coronareglerne ved at deltage i fester i Downing Street 10.

Og nu anklages Keir Starmer altså selv for at have overtrådt reglerne.

En paparazzioptagelse fra april 2021 optaget gennem et vindue viser Labour-lederen drikke øl sammen med en række partikammerater.

På det tidspunkt var det ifølge de gældende restriktioner forbudt at mødes indendørs, medmindre man tilhørte samme familie eller samme arbejdsgruppe.

Beergate

Historien, der allerede er blevet døbt Beergate, har lørdag bragt Keir Starmer på forsiden af de fleste store engelske dagblade.

Den har kastet en skygge over Labours valgsejr ved fredagens lokalvalg, selvom Keir Starmer stædigt fastholder, at han ikke har gjort noget forkert:

- Som jeg har forklaret et utal af gange, så arbejdede vi på kontoret og holdt en pause for at få noget at spise. Der var ikke nogen fest. Der var ingen overtrædelse af nogen regler, lød hans kommentar fredag.

Den britiske Brexit-politiker Nigel Farage er en af dem, der fryder sig over Beergate. I et tweet bringer han et foto fra pararazzifilmen og skriver, at "den britiske offentlighed hader en hykler":

Ifølge TV 2-korrespondent i Storbritannien Lotte Mejlhede kan Keir Starmers mulige, enkeltstående overtrædelse af reglerne slet ikke sammenlignes med Boris Johnsons fadæse.

- Boris Johnson bliver set som lederen af en decideret festkultur i Downing Street, som åbenbart så stort på at overholde de regler, som premierministeren selv havde indført for resten af befolkningen. Det er kommet frem, at politiet har efterforsket og har udstedt bøder for en hel række af festlige begivenheder i og omkring Downing Street under Storbritanniens lockdown, forklarer hun.

Trods det kan Beergate alligevel blive et problem for Keir Starmer:

- Det udhuler hans muligheder for at kritisere Boris Johnsons Partygate. Det er måske det største problem for Starmer, at sagen fjerner nogle af hans argumenter, vurderer hun.

Keir Starmer har hidtil været nådesløs i sin kritik af Boris Johnsons overtrædelser af coronareglerne.

I parlamentet har han gentagne gange kaldt Boris Johnson "en løgner" og krævet, at premierministeren skulle træde tilbage.

En aften på kontoret

Beergate stammer fra april sidste år, da Keir Starmer var i det nordøstlige England for at føre valgkamp i Hartlepool.

Valgkampen havde base i parlamentsmedlem Mary Foys kontor i nabobyen Durham. Om aftenen 30. april var Keir Starmer, partiets næstformand, Angela Rayner, og en række lokale politikere og aktivister samlet i lokalerne, og det var her, at de blev filmet udefra. Billederne viser Keir Starmer med en øl i hånden med fem-seks personer omkring sig.

Sagen blev dengang undersøgt af det lokale politi, der konkluderede, at der ikke var sket en overtrædelse af de gældende regler.

Blandt andet fordi der ifølge avisen The Guardian var en undtagelse, der tillod partiaktivister til at samles i forbindelse med valgkampen.

Ifølge en ekspert i coronareglerne advokat Adam Wagner kan det at spise takeaway på kontoret – på et tidspunkt, hvor restauranter og pubber stadig var coronalukkede – sidestilles med at spise i kantinen.

- Det er rimelig nødvendigt for arbejdet, siger han til The Guardian.

Aviskampagne op til lokalvalg

I ugen op til det netop overståede lokalvalg i England har konservative tabloidaviser som Daily Mail og The Sun imidlertid bragt sagen op igen.

Det har bragt nye detaljer frem i sagen. For eksempel er Labour blevet tvunget til at indrømme, at næstformand Angela Rayner faktisk var til stede.

Hun er ikke med på paparazzibillederne, og Labour havde i første omgang afvist, at hun var med.

Desuden er det kommet frem, at der var langt flere personer på kontoret end de fem-seks stykker, der er med på billederne. Faktisk blev der bestilt takeaway-mad til 20-30 personer, fremgår det af pressens historier.

Ny efterforskning

Ifølge Keir Starmer gør det imidlertid ingen forskel, eftersom "ingen regler blev overtrådt".

Ikke desto mindre har politiet i Durham nu besluttet at genoptage efterforskningen af sagen, fordi man har modtaget, hvad politiet kalder "betydningsfulde nye oplysninger" i sagen.

Politiet offentliggjorde sin beslutning fredag for ikke at blive beskyldt for at påvirke lokalvalget torsdag.

- Der skal noget til, før politiet ændrer sin afgørelse og genoptager sin efterforskning. Hvis det er rigtigt, at politiet har fået "betydningsfulde nye oplysninger" i sagen, så kan det være alvorligt. Men ikke dermed sagt, at Keir Starmer har gjort noget forkert, som han kan få en bøde for, siger Lotte Mejlhede.

Mens de britiske, konservative aviser nu skriver om, at Keir Starmer bør træde tilbage fra posten som Labours leder, så er de konservative politikere indtil videre tilbageholdende med kommentarer.

Ifølge Lotte Mejlhede har Det Konservative Parti haft så mange sager om overtrædelser af coronareglerne, at de har svært ved at kritisere Keir Starmer.

- Man skal jo ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Det gør begge partier måske. Men med det, der er kommet frem indtil videre, så bor de konservative nok i et noget større glashus end Labour gør, siger hun.