Rusland invaderer Ukraine

Rusland giver atomvåbengaranti til Ukraine

Det russiske udenrigsministerium siger, at atomvåben ikke kan være del af "særlig operation" i nabolandet.

Rusland vil ikke anvende atomvåben i Ukraine, siger det russiske udenrigsministeriums talsmand, Alexei Zaitsev, fredag.

Zaitsev siger til journalister, at et russisk atomvåbenangreb udført af Rusland, hvilket er blevet offentligt diskuteret i vestlige hovedstæder, ikke vil være i overensstemmelse med det, som Moskva kalder dets "specielle militære operation" i Ukraine.

Vi er nødt til at være klar til enhver udvikling

Alexei Zaitsev, talsmand i det russiske udenrigsministerium

CIA's direktør, William Burns, sagde 14. april at på baggrund af de tilbageslag, som Rusland har haft i Ukraine, "så er der ingen af os, som kan tage let på den trussel", som består i en potentiel brug af taktiske atomvåben eller af særlige Low-Yield atomvåben med lille sprængkraft og meget høj præcision.

Klar til enhver udvikling

I Moskva siger Zaitsev, at der er klart definerede scenarier for potentiel brug af atomvåben i doktrinære russiske dokumenter.

- Disse omfatter ikke de opgaver, som er fastsat for militæret i den specielle operation i Ukraine.

Han siger, at Rusland i princippet venter enhver form for provokation fra Vesten og fra Ukraine.

- Vi er nødt til at være klar til enhver udvikling, siger han.

Talsmanden siger, at Rusland fuldt og helt tilslutter sig princippet om, at der ikke kan være nogen sejrherre i en atomkrig, og at en sådan ikke må udløses.

Putins udtalelser opfattes som trusler

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er siden beslutningen om at invadere Ukraine 24. februar kommet med flere indirekte udtalelser. De er blevet opfattet som trusler om, at han er villig til at bruge atomvåben, hvis nogen andre lande blander sig i krigen.

Den russiske præsident har blandt andet advaret om, at der vil komme en "lynhurtig reaktion", hvis Vesten blander sig i krigen.

Putin gav kort efter invasionen 24. februar ordre til at øge beredskabet hos sine såkaldte "afskrækkelsesstyrker". Styrkerne dækker blandt andet over enheder med atomvåben.

Russiske styrker i den lille enklave Kaliningrad mellem Polen og Litauen trænede onsdag simulerede angreb med atomklare missiler.

Ifølge flere iagttagere har russisk stats-tv på det seneste forsøgt at gøre brugen af atomvåben mere spiseligt over for befolkningen.

Det siger blandt andet Dmitrij Muratov, der er chefredaktør for Ruslands største uafhængige avis, Novaya Gazeta.