Udland

Carla Sands: Trumps idé om at købe Grønland var fantastisk

Den amerikanske ambassadør i Danmark mellem 2017 og 2021, Carla Sands, stiller op til senatsvalg i USA.

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Carla Sands mener ikke, at Danmark er i stand til at finansiere Grønlands udvikling og militær.

Det siger hun i en paneldebat på den amerikanske tv-station Newsmax TV.

Danmark har ikke råd til Grønland

Carla Sands stiller senere denne måned op til valg til det amerikanske Senat i Washington D.C.

I den forbindelse er hun blevet spurgt om, hvad hun synes om hendes tidligere chef Donald Trumps idé om at købe Grønland i 2019.

- Trump var den tredje præsident til at komme med det forslag, og jeg tænkte, at det var en fantastisk idé. Han er en fyr, der laver aftaler.

- Og nu ved vi, at Danmark ikke har råd til at udvikle eller forsvare Grønland, siger hun.

Carla Sands går herefter videre til at kritisere to af de øvrige paneldeltagere, og hun portrætterer sig samtidig som den sande "America first"-kandidat på scenen.

Trumps idé om at købe Grønland kom ud af det blå, og Grønland var ikke til salg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte desuden Trumps idé for absurd. Den afvisning fik Trump til at aflyse et planlagt besøg i Danmark.

Ambassadør fra 2017-2021

Den 60-årige tidligere ambassadør er en af flere republikanske kandidater, der skal gennem et primærvalg for at afgøre, hvem af dem der skal afløse Pennsylvanias nuværende republikanske senator, Pat Toomey, der ikke genopstiller ved valget næste år.

Blandt hendes mærkesager er arbejdspladser i Pennsylvania og børn og unges adgang til "fremragende uddannelse".

Midtvejsvalget i Pennsylvania i november 2022 er et af de valg rundt om i USA, der kan være med til at afgøre magtbalancen i USA's Senat.

Carla Sands tiltrådte som USA's ambassadør i Danmark i december 2017. Hun forlod posten som ambassadør i Danmark i januar 2021.