Udland

Borgere i Oslo modtager sms om at spare på vandet

Kommunen har set, at flere borgere har taget affære, efter at den udsendte en sms med en klar opfordring.

Mandag modtog alle borgere i Oslo kommune en usædvanlig sms med en klar opfordring.

"Spar på vandet", lød det i en sms, der blev sendt til byens hundredtusindvis af borgere.

- Kære Oslo! Lige nu har vi mindre vand end normalt, og vi har brug for din indsats for at spare på vandet! Tag kortere brusebade, sluk vandet ved tandbørstning og lad være med at vande græsplænen, lød det i en sms ifølge VG.

Akut vandmangel

Den norske hovedstad er nemlig ramt af akut vandmangel, og borgerne opfordres derfor til blandt andet at lade være med at vaske bilen for ofte og til at bruge det lille skyl, når de har været på toilettet.

Ifølge kommunen er der endnu ikke "kritisk mangel" på vand. Hvis der ikke kommer nedbør i den kommende tid, vil reservoirerne dog fortsætte med at falde.

Årsagen skal findes i en snefattig vinter og en tørke, der er gået ud over kommunens mest sårbare punkt: Vandforsyningen. Der har aldrig tidligere været registreret en så tør marts og april i det sydøstlige Norge.

Det er gået hårdt ud over Oslos drikkevandskilde, Maridalsvannet. Vandstanden falder, og myndighederne er bekymrede, da de ikke har en reserveløsning.

Har ikke hjulpet endnu

Bymiljøstyrelsen har lukket flere af byens springvand, spejlbassiner og svømmebassiner, der forsynes med drikkevand. Kun springvand med genbrugsvand er i brug. Vanding af græsplæner er også droppet.

Kommunen har sammenlignet vandforbruget i Oslo, før og efter sms'en blev sendt mandag.

Det er stadig for tidligt at konkludere, men kommunen har den første indikation på effekten, lyder det.

- Det ser ud, som om at folk har taget affære indledningsvist, og det er godt, siger Frode Hult, sektionsleder for vandmiljø i Vand- og afløbsforvaltningen i Oslo, til VG.

Han understreger over for avisen, at det er et spørgsmål om tid, før vandsituationen bliver kritisk, hvis tørken fortsætter. Men er borgerne forsigtige med vandforbruget, kan der holdes gang i det i længere tid, lyder det.

- I så fald må vi indføre strengere restriktioner på vandforbruget. Det vil vi gerne undgå, skriver kommunen ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

I 2028 skal en ny reservevandsforsyning stå klar.