Rusland invaderer Ukraine

Udenrigsministeriet bekræfter: Rusland udviser danske diplomater

De danske diplomater er blevet "brikker i Putins kyniske magtspil", siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Rusland udviser fire danske diplomater og tre medarbejdere fra ambassaden i Moskva.

Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

- Jeg kan bekræfte, at Rusland blandt andet har besluttet at udvise fire danske diplomater fra vores ambassade i Moskva, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

- Det er en helt uberettiget og dybt problematisk beslutning, som sætter to streger under, at Rusland ikke længere ønsker reel dialog og diplomati.

En "gengældelse"

Det russiske nyhedsbureau Tass berettede i første omgang om, at der var tale om syv diplomater. Det præciserer Udenrigsministeriet altså nu til fire diplomater og tre medarbejdere.

5. april udviste Danmark 15 russiske diplomater, som ifølge den danske regering var efterretningsofficerer og havde udøvet spionage. De fik på daværende tidspunkt 14 dage til at forlade landet i en koordineret aktion med en række andre EU-lande.

Allerede dengang var meldingen fra Rusland, at man havde tænkt sig at gengælde den danske beslutning. Det samme lyder fra Tass, der beskriver udvisningen af de danske diplomater som en "gengældelse".

Det russiske udenrigsministerium oplyser desuden, at også de danske diplomater har fået en frist på 14 dage til at forlade Rusland.

Brikker i et magtspil

I sin skriftlige kommentar til Ritzau skriver udenrigsminister Jeppe Kofod desuden, at de danske diplomater er "blevet brikker i Putins kyniske magtspil":

- De har længe forsøgt at gøde jorden for en kritisk, saglig og fredelig dialog med Rusland. Vi har insisteret på at give diplomatiet en rolle. Det er præcis derfor, vi har undladt at udvise russiske diplomater fra Danmark, men målrettet og alene er gået efter russiske efterretningsagenter, lyder det fra Jeppe Kofod.

Ambassaden i Rusland fortsætter med at hjælpe danske borgere i Rusland.

De danske myndigheder "koordinerer sagen tæt med vores nærmeste allierede", som står i samme situation, skriver Kofod.