Udland

Trump har fået sin første sejr frem mod midtvejsvalget: - Vælgerne vil have mere

Et primærvalg i Ohio blev endnu et tegn på, at Donald Trump stadig sidder hårdt på magten i Det Republikanske Parti.

Natten til onsdag dansk tid løb den republikanske politiker J.D. Vance med sejren i primærvalget i den amerikanske delstat Ohio.

Det betyder, at han er Det Republikanske Partis kandidat i Ohio til efterårets midtvejsvalg.

Men det er ikke kun J.D. Vance og hans vælgere, der kan glæde sig over sejren. Også den tidligere præsident Donald Trump kan være ualmindeligt tilfreds med valgresultatet, der langt hen ad vejen kan tilskrives den tidligere præsident selv og hans fortsatte magt over Det Republikanske Parti.

Trump kan godt lide det, og han har selv udtalt, at han er "en gambler"

Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker

Det fortæller TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

J.D. Vance lå nemlig sløjt i meningsmålingerne, men efter en offentlig blåstempling fra Donald Trump vendte hele primærvalget på en tallerken:

- Og det er af helt åbenlyse grunde derfor, at Vance er endt med at vinde, siger Mirco Reimer-Elster.

Uventet støtte fra Trump

Den 37-årige konservative politiker, venturekapitalist og bestsellerforfatter var langt fra en førerposition i Ohio for bare kort tid siden.

Han er en moderat republikaner og "relativt snusfornuftig" kandidat i en stat, der bevæger sig længere og længere væk fra sit image som en klassisk svingstat og tættere på at være en republikansk og konservativ delstat per definition, fortæller Mirco Reimer-Elster.

Men den 15. april skete der så noget, der gjorde det muligt for J.D. Vance at vinde Ohios primærvalg. Han fik opbakning fra et uventet. men, uhyre vigtigt, sted:

- J.D. Vance er vores bedste chance for en sejr i det, der godt kunne blive en hård valgkamp, lød det fra Donald Trump, der roste J.D. Vance for hans "hårde grænsepolitik", hårde linje over for Kina og hans evne til at "kæmpe mod valgsvindel".

"En idiot"

Støtten fra Donald Trump lå ellers ikke lige til højrebenet, fortæller Mirco Reimer-Elster.

J.D. Vance har nemlig ikke været spor synlig i den tidligere præsidents konservative kampagne 'Save America', som er Trumps nyere version af kampagnen 'Make America great again', og på den måde var der mange andre republikanere i Ohio, der havde været mere loyal over for Trumps politiske dagsorden.

Desuden har Vance tidligere kaldt Trump for både "krænkende" og "en idiot".

Alligevel var det J.D. Vance, der endte med at få den tidligere præsidents blåstempling af flere årsager:

- Trump kan godt lide det, og han har selv udtalt, at han er "en gambler". Og så er der jo åbenlyst noget med, at Donald Trump godt kan lide dem, der er gode på tv, siger Mirco Reimer-Elster.

Adspurgt hvorfor Trump alligevel valgte at bakke op om J.D. Vance, lød det:

- Som så mange andre har J.D. Vance måske sagt nogle knap så gode ting om mig i fortiden. Men han forstår det nu, og det har jeg nu set i stor stil, har Donald Trump udtalt.

Vælgerne er ikke videre

Primærvalget i Ohio bliver formentlig ikke enestående.

Allerede nu kan J.D. Vances sejr give en indikation af, hvordan styrkeforholdet i Det Republikanske Parti kommer til at se ud frem mod midtvejsvalget 8. november i år, hvor de amerikanske vælgere skal stemme til Kongressen.

Og i særdeleshed kan den give en indikation af, hvad det betyder for en republikansk politiker at have Trumps støtte i ryggen, siger Mirco Reimer-Elster:

- Der er dele af Det Republikanske Parti, der rigtig gerne vil videre fra Trump-æraen, men der er vi altså bare ikke endnu. For vælgerne, der går ned og stemmer, de er ikke videre. De vil have mere Trump.

Primærvalget i Ohio er med andre ord "kun forretten" til de valgdramaer, vi vil se udspille sig rundt omkring i USA frem mod 8. november, lyder det fra analytikeren.