Rusland invaderer Ukraine

Tjekkiet og Ungarn kritiserer EU's forslag om sanktioner

Forslaget om at forbyde import af russisk olie får kritik for ikke at have en løsning klar til de EU-lande, der vil blive ramt af forbuddet.

Om seks måneder skal EU ikke længere købe russisk olie.

Det er virkeligheden, hvis EU-Kommissionen får sin vilje. Formand Ursula Von der Leyen præsenterede onsdag et forslag til en ny sanktionspakke, der blandt andet vil give EU's afhængighed til Rusland et stød tættere på døden.

- Vi vil sørge for at udfase russisk olie på en ordentlig måde, der giver os og vores partnere mulighed for at sikre alternative forsyningsruter og mindske påvirkningen på globale markeder, siger von der Leyen.

Men forslaget mødte kritik fra mindst to EU-medlemmer, kort efter kommissionsformand Ursula Von der Leyen var færdig med at præsentere det.

Den tjekkiske minister for industri, Jozef Sikela, kritiserer forslaget for ikke at tage højde for de medlemslande, der er afhængige af russisk olie, skriver Reuters.

Ifølge ministeren er det ikke acceptabelt, at sanktionspakken ikke også kommer med en løsning på, hvordan olien skal erstattes.

- Det er et problem, at forslaget ikke indebærer en løsning på, hvordan EU deler byrden (om at betale for manglende olie, red.) eller lave fælles indkøb af olie, siger han.

Ungarn har også kritiseret forslaget om at forbyde import af russisk olie. En talsmand for Viktor Orbans regering siger, ifølge Reuters, at Ungarn ikke ser nogen garantier for deres energisikkerhed i forslaget om at forbyde olien.

Vidtrækkende sanktioner

Forslaget til en ny sanktionspakke omfatter mere end blot et forbud på Ruslands værdifulde dråber.

Kommissionen foreslår blandt andet, at flere russiske storbanker skal udelukkes fra betalingstjenesten SWIFT. Herunder Sberbank, som er landets største bank, men som indtil videre har været undtaget sanktionerne.

- Dermed rammer vi banker, der er kritiske for det finansielle system i Rusland og Putins evne til at betale for krigsødelæggelser, siger EU-kommissionens formand.

En række personer fra Ruslands militærledelse vil også blive sanktioneret personligt, hvis pakken vedtages. Derudover vil yderligere tre russiske medier blive bandlyst fra Europa.

Forslagene skal godkendes enstemmigt i alle 27 EU-medlemslande, for at de kan træde i kraft. Indtil videre er alle forslag til sanktionspakker lavet af EU-kommissionen blevet vedtaget, men Ursula von der Leyen indrømmer, at det ikke bliver let at få gennemført det nye forslag.

Hun forudser, at forslagene - ikke mindst det totale stop for import af russisk olie - sandsynligvis vil blive genstand for heftig debat, da flere lande er dybt afhængige af Ruslands energiforsyninger.

Ungarn og Slovakiet har tidligere meldt ud, at de ikke ønsker at deltage i oliesanktioner mod Rusland. Helt op til 96 procent af Ungarns olieimport stammer fra Rusland, mens det for Slovakiet og Tjekkiet er lidt over 50 procent.