Skrappe rygeregler på vej i Spanien – forbudt at ryge på stranden i Barcelona

Mens der stadig må ryges udendørs næsten overalt i Danmark, er de mere strikse i Spanien. Og nu strammes der igen op over for rygerne.

Byrådet i Barcelona har vedtaget et forbud mod at ryge på den fem kilometer lange strandstrækning, der omgiver storbyen ved Middelhavet.

– Det er en generel foranstaltning, der har til formål at forbedre borgernes sundhed og miljøet, lyder det fra den ansvarlige rådmand for Barcelonas strande, Eloi Bandia, ifølge dagbladet La Guardian.

Under overskriften "Strande uden røg" har byrådet besluttet, at det fra 1. juli er totalt forbudt at ryge på strandene.

Allerede her i maj er man begyndt en kampagne, der skal lære strandgæsterne ikke at ryge, men fra juli falder hammeren. Fortsætter man med at ryge efter en henstilling, gives der en bøde på, hvad der svarer til 220 kroner.

Allerede sidste år gennemførte bystyret et pilotprojekt, hvor fire af byens ti strande var røgfri. Her uddelte man dog ingen bøder.

– Sidste år blev ingen straffet. Alle forstod det perfekt, og det var kun nødvendigt at oplyse det til folk, der ikke var klar over reglen, at de skulle flytte sig til promenaden for at ryge, forklarer Eloi Bandia til El Pais.

Rygeforbud mange steder

Under coronapandemien strammede de spanske myndigheder gevaldigt op over for rygerne. Ikke engang på fortovscafeerne var det tilladt at ryge, fordi myndighederne mente, der var en øget smitterisiko gennem røg. Derfor måtte rygerne pænt rejse sig op og gå to meter væk, hvis trangen til en cigaret var presserende.

I det hele taget har de spanske myndigheder længe været langt mere restriktive end eksempelvis Danmark.

Hvor danskerne nemt finder et værtshus, hvor der må ryges indendørs, er det strengt forbudt at ryge indenfor på barer, restauranter og diskoteker i Spanien.

Også på legepladser og parker har spanierne droppet røgen. Og rundt langs den spanske kyststrækning er der mange lokale myndigheder, der har forbudt rygning på stranden. Du kan se en oversigt her.

Men de spanske sundhedsmyndigheder har flere forbud på vej. Lige nu arbejder det spanske sundhedsministerium på at udvide reglerne, blandt andet med et forbud mod at ryge i egen bil.

Forbud modtages godt

Den spanske avis El Pais har talt med strandgæster, der synes godt om forbuddet . En af dem er pensionisten Loles, der hver weekend går langs stranden ved Barcelona. Hun er selv eksryger og begejstret over forbuddet:

- Det er perfekt. Jeg kan ikke holde ud at se cigaretskodder ligge og flyde, lyder det fra den tidligere ryger.

Og hun er helt på linje med en undersøgelse, som byrådet i Barcelona har lavet. Den viser, at 8 ud af 10 er tilfredse med røgfri strande, forklarer rådmanden for sundhed til det store spanske dagblad El Mundo. Hun tilføjer, at hun tror reglerne i Barcelona snart bliver virkelighed i hele Spanien:

- I Spanien arbejdes der på at godkende regler, som vil være færdige i midten af 2023, som vil forbyde rygning på mange offentlige områder. Herunder strande, fortæller Gemma Tarafa til El Mundo.