Rusland invaderer Ukraine

"Putins alterdreng" går med ure til 200.000 kroner - nu kan der være sanktioner på vej

Han er religiøs leder for 150 millioner mennesker, truer russerne med udsigten til homoseksuelle parader og bliver bagtalt af paven i Rom.

Hvor uenige kan to eksperter i næstekærlighed og fred egentlig være om, hvad der foregår i Ukraine?

Ret uenige, ser det ud til.

Rusland har aldrig angrebet nogen

Kirill, patriark

Det står klart efter et af den slags møder i Vatikanet, der normalt aldrig slipper noget ud fra.

Men efter et møde mellem lederen af den russisk-ortodokse kirke, patriark Kirill, og den katolske kirkes pave Frans har sidstnævnte valgt at give et kort referat.

- Jeg talte med Kirill i 40 minutter over Zoom, fortalte pave Frans til den italienske avis Corriere della Sera tirsdag.

- De første tyve minutter holdt han et papir i hånden, hvorfra han læste alle de ting op, der skal retfærdiggøre krigen. Jeg lyttede og sagde så til ham: "Jeg forstår ikke noget af dette. Bror, vi er ikke statslige præster," sagde paven og fortalte avisen, at han netop har aflyst et fysisk møde med den russiske patriark.

- Patriarken bør ikke forvandle sig til Putins alterdreng, tilføjede han i en usædvanligt bidende kommentar, der understreger, at krigen i Ukraine også så småt er begyndt at handle om religion.

Velsignelsen fra Moskva

Pave Frans er ikke den eneste, der synes, at manden i spidsen for den russiske kirke er lidt for tæt på Vladimir Putin.

Det samme gør EU, der ifølge flere medier er på vej med sanktioner mod patriark Kirill.

Ifølge et dokument fra EU-Kommissionen, som medierne Politico, France24 og nyhedsbureauet Reuters har set, bliver Kirill ramt af sanktioner, fordi han er "en af de mest prominente støtter af Ruslands militære aggression mod Ukraine".

Og hvis man lytter til patriarkens ord, kan der godt være noget om snakken.

Det er forunderligt. Et stort og magtfuldt land, der ikke har angrebet nogen

Kirill, patriark

Så sent som tirsdag 3. maj holdt patriark Kirill messe i Ærkeenglens Katedral i Kreml, hvor han gav kirkegængerne sin version af de seneste måneders begivenheder.

- Vi ønsker ikke at kæmpe mod nogen. Rusland har aldrig angrebet nogen. Det er forunderligt. Et stort og magtfuldt land, der ikke har angrebet nogen, men kun forsvaret sine grænser, lød det fra patriarken.

Allerede i 2012 beskrev han Vladimir Putin som "et mirakel fra Gud", fordi han efter patriarkens mening havde gjort en ende på det økonomiske uføre, Rusland var kastet ud i efter Sovjetunionens sammenbrud.

- Du, Vladimir Vladimirovich, spillede personligt en enorm rolle i at rette op på denne lumske forvridning af vores historie, sagde patriarken dengang ifølge nyhedsbureauet AFP.

Armbåndsuret

Uanset hvad patriarken har sagt fra prædikestolen, er det dog hidtil uset skridt, hvis EU gennemfører sanktioner mod en religiøs leder for en trosretning med cirka 150 millioner medlemmer.

Men det er imidlertid også en religiøs leder, som ser ud til at have tjent enorme summer.

Da han blev valgt til patriark i 2009, vakte hans armbåndsur for eksempel en del opsigt, da russiske bloggere kunne afsløre, at der var tale om et Breguet til en værdi af cirka 200.000 kroner.

Og allerede inden hans opstigen til toppen af den russiske kirke, havde Kirill ifølge Forbes Magazine en anslået formue på fire milliarder dollars.

Hans vej derop er heller ikke en rute, man normalt ville forbinde med en ortodoks præst.

Ligesom Vladimir Putin og mange andre fra Ruslands politiske elite er Kirill fra Sankt Petersborg, hvor han blev født ind i en religiøs familie, som i sin tid var blevet forfulgt af det kommunistiske regime i Sovjetunionen.

KGB, alkohol og tobak

Kirill kom til verden i 1946, og hans borgerlige navn er Vladimir Mikailovitch Goundiaiev

Han uddannede sig som præst i Sankt Petersborg, og ifølge Forbes Magazine, der skrev en længere artikel om ham i 2009, arbejdede Kirill ligesom Vladimir Putin for efterretningstjenesten KGB.

I 1970 afsluttede han sine studier, i 1976 blev han biskop, og som årene gik, avancerede han højere og højere op i hierarkiet.

Efter Sovjetunionens sammenbrud fik han sit eget religiøse program på russisk tv og blev chef for den afdeling af den russiske kirke, som håndterer forholdet til andre kristne trosretninger.

Ifølge Forbes Magazine håndterede hans kontor også toldfrit salg af alkohol og tobak, som den russiske kirke havde fået tilladelse til, da Sovjetunionen forvandlede sig til Rusland og frie markedskræfter.

En handel, som mindst indbragte 350 millioner dollars først i 00'erne, efter Vladimir Putin var blevet præsident ifølge Forbes Magazine.

Homoparaden

Mens alkohol og tobak tilsyneladende var OK, så Kirill mere strengt på den livsstil, som han mente, at Vesten var ved at eksportere til Rusland.

Allerede i 2006 beskyldte han Vestens ledere for at bruge menneskerettighederne til "diktatorisk at tvinge samfundene til at acceptere retten til hasardspil, medlidenhedsdrab og homoseksualitet".

Da Kirill blev patriark i 2009 forudså en af hans kolleger, at den russiske kirkes leder i realiteten ville blive Vladimir Putins marionet.

Yakov Krotov, der er russisk ortodoks præst, sammenlignede dengang Kirill med tsartidens "hofjøder", der i sin tid blev brugt til at give et nådesløst system et menneskeligt ansigt.

- En hofjøde kan aldrig blive kejser. At en mand med Kirills kvaliteter kan opstige til magten, demonstrerer, at den virkelige hersker over kirken i Moskva sidder i Kreml, skrev Yakov Krotov.

Og Kirill ser stadig ud til at stå last og brast med Vladimir Putin.

6. marts 2022 holdt han en prædiken, hvor han kom med en opsigtsvækkende forklaring på, hvad der egentlig foregår i Donbas-regionen i det østlige Ukraine.

I må ikke spare jeres liv. I skal beskytte jeres land

Kirill, patriark

Ifølge Kirill har Vesten bidraget til "undertrykkelsen og udryddelsen af folk i Donbas", fordi den russiske del af befolkningen modsatte sig én bestemt modbydelighed udtænkt af Vesten:

- Det er en simpel og samtidig frygtelig prøve. En homoparade. Mange kræver, at der holdes en parade af homoseksuelle som en prøve på loyaliteten mod denne magtfulde del af verden. Og vi ved, at hvis lande eller folkeslag modsætter sig disse krav, får de ikke lov til at komme med i fællesskabet. De bliver i stedet fremmede for det, sagde Kirill i en prædiken, der kan læses i sin fulde længde på hans hjemmeside.

Gud og Putin

Hvis man sætter sig ned og læser hans seneste prædikener igennem, sparer patriarken ikke på sine lovprisninger af Ruslands soldater.

- I må ikke spare jeres liv. I skal beskytte jeres land. I skal beskytte det lille stykke jord, der bliver betroet jer. Og hvis I dør, så dør i heltedøden, sagde Kirill 25. april.

Hvordan soldater kan dø heltedøden, uden at Rusland er i krig, uddybede han ikke.

Men senere stod det klart, at Kirill håber på hjælp fra oven, så Vladimir Putin kan udrette et mirakel og overtage Ukraine på en fredelig måde.

- Når vi i dag står over for mange problemer, som folk på grund af den forværrede situation rundt om i landet, må vi uden tøven bede Herren om at bevare freden, at styrke vort fædreland og forene hele Rusland, sagde han for eksempel 24. april.

Om Herren lytter, har vi endnu til gode at se.