Krigen i Ukraine

EU foreslår nye sanktioner mod Rusland

Det skal efter planen være slut med import af russisk råolie til EU inden for et halvt år, mens raffinerede produkter udfases med udgangen af året.

EU foreslår at indføre endnu en sanktionspakke mod Rusland.

Det siger Ursula von der Leyen i en tale til EU-Parlamentet.

Forslaget fra EU-kommissionens formand kan blive den sjette sanktionspakke i rækken mod Rusland, og den omhandler blandt andet, at der skal indføres et totalt forbud mod import af russisk olie.

Det skal være slut med import af råolie inden for et halvt år, mens raffinerede produkter udfases med udgangen af året.

- Vi vil sørge for at udfase russisk olie på en ordentlig måde, der giver os og vores partnere mulighed for at sikre alternative forsyningsruter og mindske påvirkningen på globale markeder, siger von der Leyen.

Det her er et stort og vigtigt skridt i stramningerne over for Rusland

Lotte Mejlhede, korrespondent TV 2

Desuden er det planen, at flere store russiske banker skal udelukkes fra betalingstjenesten SWIFT, som globalt er den største operatør for finansielle pengeoverførsler.

Herunder landets største bank, Sberbank, der indtil videre har været undtaget sanktionerne.

- Dermed rammer vi banker, der er kritiske for det finansielle system i Rusland og Putins evne til at betale for krigsødelæggelser, siger EU-kommissionens formand.

En række personer fra Ruslands militærledelse vil også blive sanktioneret personligt, hvis pakken vedtages.

De vil blive holdt ansvarlige for overgrebene i den ukrainske by Butja, hvor russiske tropper ifølge Ukraine har udført massedrab i den vestlige forstad til Kyiv, samt belejringen af havnebyen Mariupol.

Endelig er det planen, at forbyde tre store - unavngivne - statsejede russiske tv-selskaber fra at distribuere misinformation om krigen i Ukraine til EU.

Et vigtigt skridt

Ifølge TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede har stoppet for import af russisk olie været et afgørende spørgsmål for EU i et stykke tid.

Ruslands økonomi vil nemlig i særlig grad blive påvirket af et stop for eksport af olie- og gas.

- Det her er et stort og vigtigt skridt i stramningerne over for Rusland. Det vil kunne mærkes, siger Lotte Mejlhede.

Hun pointerer, at den største udfordring for EU's sanktionspakke er, at lande som Kina og Indien i stedet vil aftage den russiske olie, hvilket vil hæmme effekten af boykotten.

Historisk undtagelse

Forslagene skal godkendes enstemmigt i alle 27 EU-medlemslande, for at de kan træde i kraft, og Ursula von der Leyen indrømmer, at missionen ikke bliver let at få gennemført.

Hun forudser, at forslagene - ikke mindst det totale stop for import af russisk olie - sandsynligvis blive genstand for heftig debat, da flere lande er dybt afhængige af Ruslands energiforsyninger.

Ungarn og Slovakiet har tidligere meldt ud, at de ikke ønsker at deltage i oliesanktioner mod Rusland. De to lande har fået en historisk undtagelse fra enigheden blandt EU-medlemmerne i netop dette spørgsmål, forklarer Lotte Mejlhede.

- Ellers ville forslaget ikke blive godkendt, lyder korrespondentens analyse.

En anden ting, der ifølge Lotte Mejlhede taler for, at EU-landene kan snakke sig til rette er, at der er aftalt en forholdsvis langsom udfasningstid på henholdsvis seks og ni måneders for russisk olie.

- Det skulle gerne gøre, at Tyskland kan se sig selv i aftalen, forklarer Lotte Mejlhede.

Dermed er der håb forude, for indtil videre er alle forslag til sanktionspakker lavet af EU-kommissionen blevet vedtaget.