Udland

Abortspørgsmål kan koste Republikanerne stemmer, mener korrespondent

Abort ventes at blive et betændt emne ved midtvejsvalget i USA. Især grundet forestående højesteretsafgørelse.

Næsten to tredjedele af amerikanerne siger, at de ved midtvejsvalget i november vil støtte kandidater, der går ind for retten til fri abort.

Det fremgår af en ny meningsmåling fra Reuters/Ipsos tirsdag.

Meningsmålingen, der har indhentet svar fra 998 vælgere, konkluderer også, at størstedelen af amerikanerne - 41 procent - mener, at USA bliver et værre sted at leve, hvis landets højesteret kommer med en ny afgørelse, der overtrumfer den såkaldte Roe mod Wade-afgørelse.

Afgørelsen har siden 1973 sikret retten til fri abort på landsplan.

Stor partipolitisk forskel

Mediet Politico delte mandag et lækket dokument, der antyder, at højesteretten er klar til at gøre netop det. Meningsmålingen blev lavet få timer senere.

I alt svarer cirka 63 procent af de adspurgte, at de ved midtvejsvalget 8. november er mere tilbøjelige til at støtte kandidater, der kæmper for abortrettigheder.

Der er dog store partipolitiske forskelle, da langt flere demokrater end republikanere udtrykker støtte til proabort-kandidater.

Midtvejsvalget er afgørende for, hvilket parti der kommer til at kontrollere Kongressen de næste to år.

Den forestående højesteretsafgørelse ventes at blive annonceret i slutningen af juni. Den kan dog stadig nå at ændre sig.

Et spørgsmål, der splitter

Beslutter USA's højesteret som ventet at fjerne den føderale ret til fri abort, så kan det ændre dynamikken ved midtvejsvalget drastisk.

Indtil nu har Republikanerne været store favoritter til at generobre mindst et af de to kamre i Kongressen, hvilket ville give partiet mulighed for at sætte en kæp i hjulet på store dele af præsident Joe Bidens politiske agenda.

Men det kan altså ændre sig, hvis et flertal af amerikanerne gør alvor af at stemme imod kandidater, der vil begrænse adgangen til abort, da disse primært udgøres af republikanere.

Kan koste stemmer

Ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er det ganske sandsynligt, at udkastet fra februar i år kan blive til virkelighed.

Sker det, vil det få store konsekvenser for midtvejsvalget.

- Det kan komme til at koste Republikanerne stemmer til november, siger Steinmetz.

Udkastet viser, at et flertal på fem højesteretsdommere støtter en afskaffelse af retten til abort i USA.

Men Jesper Steinmetz påpeger, at dommerne kan været kommet på andre tanker i mellemtiden, så det i sidste ende "blot" kan gøre det mere restriktivt for amerikanske kvinder at få en abort. Eksempelvis ved at sænke grænsen for, hvor en abort skal være tilladt.

- Det er nok det mest sandsynlige udfald, når USA's højesteret endelig træffer sin afgørelse, mener korrespondenten.

Lyn-analyse

Hvis Højesteret ender med at omstøde retten til fri abort i USA, kan det være den socialt mest samfundsomvæltende kendelse i landet i snart 50 år. Det vil blandt flertallet af amerikanere, der går ind for fri abort, blive set som et gigantisk tilbageskridt for kvinders ret til selv at bestemme over egen krop.

Det understreger, hvor vidtrækkende indflydelse Donald Trump havde som præsident. Selvom han kun havde magten i fire år, fik han udnævnt hele tre dommere, som tippede flertallet i Højesteret i en særdeles konservativ retning. Det kommer til at præge USA i årtier fremover.

Et splittet USA

Amerikanerne står generelt ret splittede omkring retten til abort.

Ikke mindst i det republikanske parti, hvor der ifølge Jesper Steinmetz både findes en moderat og ekstrem fløj, som helt ønsker at afskaffe retten til abort.

- Langt ind i partiet synes man, at kvinder skal have ret til abort, hvis de ønsker det. Derfor er det ikke et ønske, der er groet i den republikanske vælgerhave, forklarer Jesper Steinmetz.

I den føromtalte meningsmåling fra Reuters/Ipsos svarer 52 procent af de adspurgte amerikanere, at abort bør være lovligt i de fleste eller alle tilfælde.

Omvendt svarer 40 procent det præcis modsatte.

USA's højesteret erkendte tirsdag, at det lækkede dokument fra Politico er ægte, men at intet endnu er afgjort.