Udland

Ny russisk kampagne udpeger Sverige som nazistisk

Ifølge flere eksperter er der tale om russisk propaganda som følge af et muligt kommende svensk NATO-medlemskab.

En ny russisk kampagne udpeger flere berømte svenskere som nazister og Sverige som et nazi-venligt land.

Kampagnen består af en række plakater, som er opsat på reklamepladsen ved flere busstoppesteder i Moskva.

- Vi (Rusland, red.) er imod nazisme, det er de (svenskerne, red.) ikke, lyder overskriften på plakaterne.

Blandt andet bliver IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprad, den berømte filminstruktør Ingmar Bergman og forfatteren Astrid Lindgren på en af plakaterne udstillet som nazister.

På en anden er det kong Gustav 5. af Sverige, der var regent i første halvdel af 1900-tallet og dermed under Anden Verdenskrig.

Udpeger historiske svenskere

Som begrundelse for sine anklager har annoncekampagnen taget et citat fra Astrid Lindgrens dagbog, hvor hun under Anden Verdenskrig skrev, at hun var mere bange for Stalin end for Hitler.

- Jeg tror hellere, at jeg vil sige "Heil Hitler" hele mit liv end at blive overtaget af russerne, står der.

I sine krigsdagbøger udtrykte Lindgren ganske rigtigt en tvivl om, hvem hun som svensker skulle frygte mest: Hitler eller Stalin.

Men ikke fordi hun var tilhænger af nazismen. Tværtimod udtrykker hun i bøgerne tydeligt sin fordømmelse mod Hitler og nazismen og dens ondskab.

I kampagnen på de russiske busskilte står der også, at Ingmar Bergman havde et billede af Hitler over sin seng, fordi han elskede ham højt, og at Kamrad var nazist og beundrede Hitler.

IKEA-grundlæggerens formodede flirt med nazismen har flere gange været beskrevet i bøger og i medierne.

Sverige bekræfter kampagne

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er plakaterne dog et klassisk eksempel på russisk propaganda.

- Russerne forsøger med kampagnen at sige, at der i Sverige er en lang kultur for nazisme, som strækker sig helt ind i det svenske samfund, og at de personer, som dyrkes og hyldes i Sverige, var nazister, forklarer han.

Af plakaterne fremgår det, at organisationen 'Vores sejr' står bag kampagnen.

Splidsboel har ikke før hørt om den pågældende organisation, men han understreger, at en sådan kampagne ikke bliver søsat uden godkendelse fra de russiske myndigheder.

Et af stederne, hvor plakaterne skal være blevet sat op, er ved et stoppested uden for Sveriges ambassade i Moskva, hvilket de svenske myndigheder bekræfter.

- Vi er bekendt med plakaterne. Vi har ikke tænkt os at gå i offentlig polemik med den russiske organisation 'Vores sejr', som siges at stå bag plakaterne. I Rusland har de gentagne gange brugt beskyldninger om "nazisme" mod lande og personer, der retter berettiget kritik af Ruslands handlinger, skriver det svenske udenrigsministerium i en mail til de svenske medier Aftonbladet og Expressen.

Påfaldende timing

Rusland har flere gange beskyldt Ukraine for at være nazistisk, og præsident Vladimir Putin har begrundet krigen i Ukraine med et behov for at "afnazificere" landet.

I Rusland er der historisk set en stærk fortælling om, at Sovjetunionen reddede verden fra nazismen, og det er noget, der i dag fylder meget på højt niveau, forklarer Flemming Splidsboel:

- Russerne har erklæret global krig mod "nazismen" og forsøger at køre det op, så det ikke bare er en krig mod Ukraine, men mod NATO og vesten og resten af verden. Det er et redskab til at mobilisere befolkningen, siger han.

Beskyldningerne, der nu rettes mod svenskerne, kommer på et tidspunkt, hvor Sverige sammen med Finland ventes snart at tage stilling til, om de to lande officielt vil søge om medlemskab af NATO.

Derfor er timingen på kampagnen heller ikke tilfældig, vurderer flere svenske eksperter ifølge Expressen, og samme konklusion har Flemming Splidsboel:

- Det er et forsøg på at delegitimere svenskerne. Rusland ønsker at så tvivl om beslutningsprocessen i Sverige, men de har ikke så meget at rykke med. Det er formentlig et forsøg på at påvirke den russiske befolkning negativt i forhold til Sverige, siger han.

Foruden propaganda rettet mod Sverige forventer DIIS-eksperten også, at vi vil se russiske trusler mod Sverige, varsling af nye øvelser tæt på Sverige og krænkelser af svensk luftrum.

Sidstnævnte skete så sent som fredag aften, da et russisk militærfly krænkede svensk luftrum og kortvarigt også dansk luftrum nær Bornholm.