Udland

Covid-restriktioner blotter psykiske problemer i Kina

Kinas strenge karantæneregler og nedlukninger er hårde for alle, men direkte sundhedsskadelige for dem, som i forvejen er psykisk sårbare.

Forestil dig at få at vide, at du skal købe ind til fem dages lockdown, hvor du skal blive hjemme og ikke må gå udenfor. På femtedagen får du at vide, at lockdown er forlænget på ubestemt tid. Du er næsten løbet tør for mad, og almindelig e-handel er ude af drift.

Den eneste måde, du kan købe mad, er ved at gå sammen med andre og bestille store mængder mad, som koster fire-fem gange så meget som normalt.

Sådan er livet for millioner af kinesere i Shanghai, som har været spærret inde i deres små lejligheder i seks-syv uger, til trods for at det daglige smittetal har ligget på omkring 20.000 i den store by med 25 millioner indbyggere.

Men den kinesiske regering holder fast i sin strategi om nultolerance over for corona, da landet er kraftigt udfordret af den mere smitsomme Omikron-variant.

I nogle boligområder har myndighederne sat metalhegn og pigtråd op for at forhindre folk i at forlade deres hjem. Resultatet er, at mange borgere er ramt af ensomhed, stress, angst og depression, og det har ifølge The Guardian fået behovet for psykologhjælp til at stige i april.

Ensomhed, stress og angst

TV 2 har talt med en repræsentant fra en organisation i Shanghai, der tilbyder gratis mental rådgivning på engelsk, som fortæller, at antallet af henvendelser er steget med 50 procent i april siden nedlukningen i marts. Der er endnu ingen præcise tal, men der er klart sket en stigning i antallet af selvmordstruede personer, der beder om hjælp.

- Det er ikke svært at forestille sig, hvor meget sådan en hård lockdown kan påvirke folk, der allerede har psykiske problemer. Det er værre end noget, de nogensinde har oplevet. Usikkerheden om, hvorvidt man har mad nok, og hvornår man kommer ud, udløser stress, og mange bliver desperate, siger talsmanden, der ønsker at være anonym af frygt for repressalier.

Stigningen kan også aflæses i antallet af relaterede søgninger i den kinesiske søgemaskine Baidu, og det er ifølge Sarah Borwein, der er læge og sundhedsfaglig kommentator med base i Hongkong, ikke overraskende. Det er nemlig meget usundt for mennesker at være spærret inde på den måde.

- Det kan påvirke søvnrytmen, og man kan udvikle posttraumatisk stress. Det er næsten værre end i et fængsel, hvor man i det mindste får lov til at komme ud en gang om dagen, siger Sarah Borwein til TV 2.

Vreden bobler på internettet

Der er efterhånden mange eksempler på, at de hårde restriktioner kan være farligere end coronavirus i Kina. Utallige borgere med akut behov for lægehjælp er blevet afvist på hospitaler, fordi de ikke kunne fremvise en negativ coronatest, hvilket har kostet dem livet.

Det har skabt stor frustration og vrede, og det kinesiske internet er indimellem ved at boble over af utilfredshed over håndteringen til trods for massiv censur og kontrol.

Sarah Borwein har flere gange gennem pandemien udskrevet medicin til patienter i Hongkong, som havde svært ved at klare et karantæneophold alene i flere uger.

- Enhver, der har tendens til klaustrofobi, vil have det svært med karantæne. Men der var også folk, som havde brug for hjælp. Selv folk, der aldrig tidligere har lidt af angst og depression, oplevede panikanfald for første gang under karantæne.

Det værste ved de skrappe kinesiske restriktioner er ifølge Sarah Borwein den konstante usikkerhed samt manglen på videnskabelig dokumentation for strategien på nuværende tidspunkt i pandemien.

Kinesere bliver sendt til karantænecentre i forbindelse med coronasmitten i landet. Video: Christina Boutrup Boutrup & Christina Boutrup Lisbygd

Selvom det halter med at få de ældre kinesere vaccineret, er der ingen tvivl om, at Kinas nultolerance over for corona også handler om politik. Xi Jinping har for længst erklæret Kinas strategi overlegen, og den har været en stor succes, indtil Omikron gjorde sit indtog i Kina. Derfor er det svært pludselig at ændre kurs.

- Mange føler sig umenneskeliggjort. Hvis man føler, at der ikke bliver taget hensyn til ens basale mentale og fysiske behov, så er det svært at have tillid til systemet. Derfor ser vi, at rigtigt mange udlændinge, som har boet i Hongkong i mange år, nu flygter, siger Sarah Borwein.

Den samme tendens gør sig gældende på fastlandet, hvor emigrationsbureauer også melder om en stigende efterspørgsel fra velhavende kinesere, der vil væk fra Kina.

Søndag blev der registreret 7741 smittede i Kina. Langt de fleste var i Shanghai, hvor der blev registreret 7333 smittede og 32 dødsfald.