Rusland invaderer Ukraine

Civile er fanget under stålværk, mens russerne fortsætter bombeangreb

Ukrainske soldater på værket i Mariupol hævder, at de kan høre stemmer fra civile, der er fanget i underjordiske bunkere.

Rusland har genoptaget angrebene på stålværket Azovstal i Mariupol, efter at en del civile de seneste dage er blevet evakueret.

Nyhedsbureauet Reuters har frigivet nye billeder, der skulle vise russernes angreb på stålværket mandag.

Op mod 200 civile menes fortsat at være fanget i det store stålværk.

Det fortæller Sviatoslav Palamar, der er næstkommanderende i den ukrainske Azov-bataljon, til nyhedsbureauet Reuters.

Civile er fanget under vragrester

Han hævder, at soldaterne kan høre stemmer fra civile, der er fanget i underjordiske bunkere under det store stålværk.

De ukrainske soldater har dog ikke værktøjerne til at fjerne de vragrester, der blokerer adgangen til de nødstedte borgere. Ifølge Sviatoslav Palamar, er der børn blandt de fangede.

- Vi havde planer om at prøve at komme ind i de blokerede bunkere. Men der har været bombeangreb fra luften hele dagen, fortalte Sviatoslav Palamar sent mandag aften.

Det har ikke været muligt for Reuters at bekræfte soldatens oplysninger.

Ifølge John Kirby, talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, har Rusland fortsat ikke fuld kontrol over Mariupol.

- De bomber stadig byen, så det er i det mindste en indikation af, at de mener, at slaget om Mariupol ikke er vundet og overstået, siger John Kirby, ifølge Reuters.

Er ved at løbe tør for mad

De ukrainske myndigheder anslår, at op mod 1000 civile har opholdt sig på stålværket, hvor civile og ukrainske soldater i flere uger har forskanset sig.

Søndag blev over 100 civile kvinder og børn evakueret, og de fortæller om kummerlige forhold på Azovstal-værket. Blandt andet er manglen på mad et stort problem.

Det 11 kvadratkilometer store kompleks af fabriksbygninger, smelteovne og industrimaskiner, der er ukrainernes sidste bastion i Mariupol, er blevet beskrevet som ”et mareridt at opholde sig i”.

Værkets areal svarer cirka til hele Frederiksberg Kommune.

Allerede 21. april erklærede Rusland sejr i Mariupol, selvom der altså stadig er flere lommer af ukrainske soldater på Azovstal.

Nyt forsøg på evakueringer tirsdag

Rusland har gentagne gange sagt, at man ville åbne humanitære korridorer, så de resterende civile ukrainere på stålværket kunne forlade området. De lovede korridorer var indtil søndag kun blevet ved snakken.

Rusland beskylder Ukraine for, at de humanitære korridorer flere gange har slået fejl. Omvendt siger Ukraine, at Rusland fortsætter med at beskyde folk, når de rent faktisk forsøger at forlade området.

Mariupols byråd oplyser sent mandag aften på beskedtjenesten Telegram, at der er planlagt endnu en evakuering af civile fra Mariupol med støtte fra FN og Internationalt Røde Kors tirsdag klokken 07.00 lokal tid. Det svarer til klokken 08.00 dansk tid.

Der er denne gang tale om en evakuering af "byens almindelige befolkning", oplyser byrådet på Telegram, ifølge BBC, uden at give nærmere detaljer.

Mariupol ligger i den sydøstlige del af Ukraine, og byen har siden krigens start været omdrejningspunkt for voldsomme kampe.

Mariupol er en strategisk vigtig by for russerne, fordi de kan skabe en direkte landlinje mellem regionerne Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine og Krim, som Rusland annekterede i 2014.