Analyse: Nu ser vi, hvordan Trumps magt vil påvirke USA i årtier

Paradoksalt nok kan nyheden, om at USA’s højesteret har stemt for at afskaffe den føderale ret til abort, være en gave til demokraterne.

Nattens nyhed fra USA’s højesteret er lidt af et paradoks.

På den ene side understreger den, hvordan Donald Trumps fire år som præsident kommer til at præge USA i årtier frem.

På den anden side er nyheden også en gave til demokraterne, der ellers styrer mod et gigantisk nederlag ved midtvejsvalget.

En lækket dokument viser, at der under en indledende afstemning i USA’s højesteret har været flertal imod fri abort. Et flertal af højesterets ni dommere argumenterer i dokumentet for at afskaffe den føderale ret til abort i USA.

Politisk gave til Joe Biden og demokraterne

Det er kun et udkast, men hvis det ender med at blive den endelige beslutning, bliver det et seismisk chok for de demokratiske vælgere.

Og det er en gave med bånd og sløjfe til demokraterne, der lige nu står til at tabe stort ved midtvejsvalget til efteråret. Det her giver dem et godt udgangspunkt.

De kan gå ud og sige: "Tænk, at man i 2022 stadig skal diskutere, om kvinder skal have ret til abort?”.

Det er virkelig noget, de demokratiske vælgere går op i.

Højesteret er ude at trit med flertallet af befolkningen

Det mest interessante perspektiv er, at hvis det her bliver højesterets beslutning, går den også imod den brede befolknings ønske.

Langt ind i det republikanske parti er der et ønske om og en forståelse for, at kvinder selv skal have lov at bestemme over deres egen krop. Det er et mindretal – også blandt republikanske vælgere – der er konsekvente abortmodstandere.

Det er ødelæggende for republikanerne at blive forbundet med den her beslutning. Og det er nemt at forbinde dem med den.

For det her var ikke sket, hvis ikke Donald Trump havde været præsident.

Trumps indflydelse kommer til at vare årtier frem

Selvom han kun var præsident i fire år, har han i virkeligheden truffet beslutninger, der rækker årtier ud i fremtiden.

Hvis demokraternes Hillary Clinton havde vundet, havde vi haft en superliberal højesteret. Men fordi Trump blev præsident, fik han mulighed for at udpege tre dommere, så seks ud af ni dommere i dag er udpeget af republikanske præsidenter.

Det her er præcis, hvad republikanerne har kæmpet for i årevis. De er lykkelige, men paradoksalt nok kan det forhindre dem i at få den sejr ved midtvejsvalget, som de står til lige nu.

Nu kan demokraterne gå ud til vælgerne og sige, at når republikanerne er ved magten, ødelægger de simpelthen vores land.

Trumps dommere afviste det ellers

Jeg har selv sagt, at det var urealistisk, at de fuldstændig skulle tilsidesætte dommen fra Roe mod Wade, der sikrer retten til fri abort. Både Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch og Amy Coney Barrett blev alle spurgt om det under deres senatshøringer. Og især Kavanaugh sagde meget kategorisk, at han betragtede “Roe mod Wade” som “law of the land”. Altså som noget man ikke skulle røre ved.

Hvis han virkelig ender med at stemme for det, må man bare sige, at så talte han og de to andre ikke sandt under deres senatshøringer.

Det var spil for galleriet.

I virkeligheden kan de nu levere de hardcore, republikanske juridiske beslutninger, som Trump ønskede.