Rusland invaderer Ukraine

Kyiv summer af liv og håb, men borgmester advarer mod at vende hjem

Det her var ikke normalt for en måned siden, siger dansker i den ukrainske hovedstad.

Ukraines hovedstad, Kyiv, summer atter af liv og håb.

De krigstrætte indbyggere bevæger sig ud i foråret, og flere af storbyens cafeer og butikker er igen åbne.

Da krigen begyndte, var Kyiv et af russernes hovedmål, men efter at Rusland i april trak sig tilbage for at indtage det østlige Ukraine, er hverdagen i hovedstaden blevet gradvist mere normal.

Vi kan ikke forbyde folk at vende tilbage, men vores råd er at vente lidt længere

Vitalij Klitjko, Kyivs borgmester

TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein og fotograf Anders Albjerg befinder sig i Kyiv, hvor de blandt andet har mødt danske Jonas Skovrup Christensen, som bor i storbyen med sin ukrainske kone. Parret har været i byen under hele krigen.

- Nu kan du se folk på gaden, der går ture. Der er biler, der kører frem og tilbage, og masser af biler, der er parkeret. Det her liv var ikke normalt for en måned siden, siger han.

- Det, der ikke ligner sig selv, er, at vores venner ikke er tilbage endnu. De fleste er stadig udenbys. 80 procent er ikke kommet tilbage endnu, siger Jonas Skovrup Christensen til TV 2.

Borgmester advarer imod at vende hjem

Men selvom hverdagen i Kyiv er blevet mere normal end for bare en måned siden, sidder angsten for krigen stadig i mange af hovedstadens indbyggere.

- Vi ville være mere sikre, hvis vi havde et luftforsvarssystem rundt om Kyiv. Men det har vi ikke, og det er meget utrygt. Jeg er meget utryg på børnenes vegne, siger Natalie Peyda til TV 2.

Et andet sted i byen møder TV 2 Kyivs borgmester, den tidligere topbokser Vitalij Klitjko, som er mødt op for at modtage en sending bybusser, der er doneret fra Letland.

- Der er faktisk en smule mere roligt i Kyiv nu. Vi hører ikke så mange sirener og raketangreb nu, siger borgmester Klitjko.

Men selvom der er mere roligt, mener borgmesteren ikke, at folk skal vende retur til Kyiv endnu.

- Det er for tidligt. Hvis du har mulighed for det, så vent med at komme tilbage. Vi kan ikke forbyde folk at vende tilbage, men vores råd er at vente lidt længere.

Missilangreb i Kyiv i sidste uge

I sidste uge fik indbyggerne i Kyiv efter et par rolige uger en påmindelse om, at krigen stadig er en del af deres liv, da flere missiler ramte et beboelsesområde i centrum af byen.

Lyudmila Vasilyeva bor i en af de boligblokke, der blev raseret af de russiske missiler.

- Det er hårdt at kigge på det her. Hvordan kan jeg føle mig sikker efter alt det her, siger Lyudmila Vasilyeva til TV 2.

På trods af sidste uges missilangreb er det blevet tid til at tænke på andet end krig og overlevelse i Kyiv – også på et af byens største teatre.

Her er publikum så småt begyndt vende tilbage, og skuespillerne er glade for igen at kunne stå på scenen.

- Teater er liv, der giver et skud energi til folket, siger Yuriy Yakovlev, som har en af hovedrollerne i dagens stykke, til TV 2.

Men også på teatret kan det være svært helt at glemme krigen.

- Sidst vi havde en forestilling, lød luftalarmerne, og vi var nødt til at føre publikum i sikkerhed, siger skuespilleren.

Men det afskrækker ikke publikum til dagens forestilling.

- Det er en lille fejring. Livet går videre, siger Ruzanna Matsion til TV 2.

Livet går videre i Butja

Cirka 30 kilometer fra Kyivs centrum ligger Butja, der trak overskrifter i hele verden, da russerne trak sig tilbage fra regionen for at fokusere på at indtage det østlige Ukraine.

De skræmmende tv-billeder fra Butja viste lig, der lå i gaderne, og det stod klart, at byen havde været skueplads for nogle af de mest blodige kampe.

Men også i Butja er en form for hverdag nu begyndt at melde sig.

- Vi lever normalt, som om at der ikke var krig. Her er stille og roligt. Folk går ture, og der er biler på vejene. Alt vokser op, blomsterne springer ud, og græsset er blevet grønt. Fred er en stor lykke, siger Butja-indbyggeren Anna Zamogilniy.

Samtidig med at livet vender tilbage i Kyiv og forstæderne, genåbner den danske ambassade i hovedstaden mandag. Det fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Ambassaden lukkede i februar som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Men nu vurderer de danske myndigheder, at byen er sikker nok til at åbne ambassaden igen.