Udland

Indiens premierminister kommer til København på sin Europatur

Premierminister Narendra Modi skal møde både Mette Frederiksen, dronningen og regeringsledere fra resten af Norden i løbet af to dage.

Tirsdag får Danmark for første gang i 20 år officielt besøg fra Indien.

Den indiske premierminister, Narendra Modi, kommer til København som led i en Europa-rundtur, der bringer ham til Tyskland, Danmark og Frankrig.

Besøget i Danmark tirsdag og onsdag falder i to dele:

Tirsdag er fokus på forholdet mellem Danmark og Indien, hvor Narendra Modi har en samtale med statsminister Mette Frederiksen, møder repræsentanter for dansk erhvervsliv og er til officiel middag hos dronningen på Amalienborg.

Onsdag er sat af til et indisk-nordisk topmøde, hvor Modi mødes med regeringslederne fra Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland.

Grønt partnerskab

Når den indiske premierminister rejser hele vejen til Danmark for at tale med erhvervsledere, er det afledt af den aftale om et ”grønt strategisk partnerskab”, som de to lande indgik i 2020.

Partnerskabet skal danne bro mellem Danmarks mest intelligente ”grønne” løsninger indenfor miljø, energi og klima og det enorme marked for disse ideer hos Indiens 1,3 milliarder indbyggere.

- Danmark har færdighederne, og Indien har størrelsen, som Narendra Modi tidligere har udtrykt det.

Nu glæder statsminister Mette Frederiksen sig til, at samarbejdet bliver helt konkret med premierministerens besøg:

- Danmark kan være med til at accelerere Indiens grønne omstilling. Samarbejdet rummer desuden et stort potentiale for danske virksomheder og vil kunne bidrage til vækst og grønne arbejdspladser både i Danmark og i Indien, siger hun.

Flere års kulde

I 2021 satte den danske eksport til Indien rekord med eksport af varer og tjenester for næsten 20 milliarder kroner, oplyser Dansk Industri.

Og Mette Frederiksen slår fast, at Danmark og Indien i dag har ”en god dialog og et godt samarbejde”.

Sådan har det imidlertid ikke altid været.

Forholdet mellem Indien og Danmark var i mange år yderst anstrengt.

Årsagen var den danske statsborger Niels Holck, som bidrog til at kaste våben ned til en oprørsgruppe i Indien i 1995. Inderne ønskede ham udleveret, men de danske domstole afviste på grund af risiko for tortur.

Det udløste en diplomatisk krise, der i en periode førte til, at myndighedskontakten mellem Danmark og Indien blev afbrudt.

Perspektiv

Narendra Modi

Narendra Modi

Den 71-årige Narendra Modi har været Indiens premierminister siden 2014.

Han er leder af det hinduistiske, nationalistiske parti Bharatiya Janata Party (BJP), der er det ene af Indiens to store partier.

Det andet dominerende parti er Kongrespartiet, der har ledet Indien i det meste af tiden siden uafhængigheden i 1947 – i lange perioder med et medlem af Gandhi-familien i spidsen.

Den kurre på tråden har landene nu lagt bag sig.

Mette Frederiksen var på officielt besøg i Indien i 2021, og nu har Modi så sagt ja til en dansk invitation til en genbesøg.

Neutrale Indien

I dag er der til gengæld en anden kilden sag i forholdet mellem Indien og EU. Nemlig at Indien ikke vil tage afstand fra den russiske invasion af Ukraine.

Indien og Rusland har historisk et tæt forhold, blandt andet er Rusland Indiens vigtigste våbenleverandør, og Indien har omhyggeligt undladt at vælge side i krigen mellem Rusland og Ukraine.

Før afrejsen til Europa indskrænkede Narendra Modi sig til at sige, at Europa var ”en vigtig partner i Indiens stræben efter fred og velstand”.

- Mit besøg i Europa kommer på et tidspunkt, hvor regionen står overfor mange udfordringer og valg, udtalte den indiske premierminister.

Statsminister Mette Frederiksen har sagt på forhånd, at hun vil bringe situationen i Ukraine op med sin indiske gæst:

- Jeg vil naturligvis også drøfte krigen i Ukraine med premierminister Modi og gøre det klart, hvor Danmark og EU står. Som et vigtigt medlem af det internationale samfund kan Indien spille en væsentlig rolle ved at gøre sin indflydelse gældende, udtaler hun.