Udland

Den danske ambassade i Kyiv genåbner

Ambassaden blev lukket 24. februar, men nu følger Danmark andre europæiske lande og genoptager det diplomatiske arbejde fra Ukraine.

Den danske ambassade i Ukraines hovedstad, Kyiv, genåbner mandag.

Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

Ambassaden i Kyiv har af sikkerhedsmæssige årsager været lukket siden 24. februar, hvor Rusland indledte en invasion af Ukraine.

Siden har den danske ambassadør i Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen, været udflyttet først til Lviv i den vestlige del af landet, siden til Polen – men nu kan han og i begyndelsen en udvalgt stabsgruppe altså vende tilbage til arbejdet i Kyiv.

En ny sikkerhedssituation

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er tidligere mandag ankommet til Ukraine sammen med en mindre dansk delegation, der skal være med ved genåbningen.

Til Ritzau fortæller ministeren, at genåbningen skyldes en ny og forbedret sikkerhedssituation i og omkring hovedstaden.

- Kyiv er et helt andet sted nu end i begyndelsen af krigen. Det betyder også, at vi kan være en direkte støtte og have et direkte samarbejde ved at have vores ambassade og ambassadør i hjertet af den ukrainske hovedstad, siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren understreger dog, at genåbningen ikke er ensbetydende med, at situationen i landet er noget, der minder om normal.

- Det er ikke nogen normal situation. Vi fraråder alle rejser til landet, og der er stadigvæk en voldsom krig, siger Jeppe Kofod og understreger, at Udenrigsministeriet løbende vil vurdere sikkerhedssituationen for de ansatte ved ambassaden i Ukraine.

Med genåbningen af den danske ambassade vil det være muligt at henvende sig personligt på ambassaden efter aftale, ligesom konsulær bistand i et begrænset omfang igen vil være tilgængeligt derfra.

Danmark støtter ukrainerne

Ifølge TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein, som lige nu befinder sig i Kyiv, er situationen i byen ganske rigtigt en anden nu, end den har været tidligere.

Det er på trods af, at byen så sent som torsdag blev ramt af et missilangreb på dagen, hvor FN's generalsekretær, António Guterres, var på besøg i Kyiv.

- Situationen i byen er en anden, end den var for bare nogle få uger siden. Men det her handler også om, at Danmark støtter ukrainerne, både økonomisk, men for så vidt også militært. Og det gør det alt andet lige nemmere at have et samarbejde med et andet land, når man har en ambassade i det land, siger Benjamin Kürstein.

Til Benjamin Kürstein fortæller udenrigsministeren, at Danmark er klar til at støtte ukrainernes ret til at forsvare sig mod Ruslands invasion, "indtil de har genvundet deres frihed".

Men kan du se for dig et scenarie, hvor Danmark kommer til at være en aktiv part i den krig her?

- Nej, Danmark eller NATO ønsker ikke at blive en part i krigen mod Rusland. Det, vi ønsker at gøre, er at stille os op bag et europæisk, demokratisk lands ret til at leve i fred og sikkerhed med respekt for deres grænser. Rusland har groft overtrådt den ret med en ulovlig uprovokeret angrebskrig, der spreder død og ødelæggelser i Ukraine, lyder det fra Jeppe Kofod.

Første nordiske land

Danmark bliver med mandagens udmelding fra Udenrigsministeriet det første nordiske land, der vælger at genåbne sin ambassade i Ukraine. Flere end 20 udenlandske ambassader har dog allerede valgt at gøre det samme. Det gælder blandt andre Storbritannien, Frankrig, Spanien og Holland.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har desuden lovet, at man fra amerikansk side arbejder på højtryk på at genåbne landets ambassade i Kyiv, hvor de ansatte – ligesom Danmarks – midlertidigt har opholdt sig i Polen.

Ifølge Blinken, skal USA's genåbning ske gradvist, ved at de ambassadeansatte først og fremmest skal på dagsture til Lviv og andre vestukrainske byer, før de igen kan arbejde fra Kyiv.