Rusland invaderer Ukraine

- Vi må gå ud fra, at det var bevidst, siger ekspert efter russisk krænkelse af dansk luftrum

Det bliver nok ikke sidste gang, at vi ser et russisk militærfly krænke dansk luftrum, siger dansk militæranalytiker.

Fredag aften var et russisk militærfly lidt over en kilometer inde i dansk luftrum øst for Bornholm.

Det aktiverede omgående det danske afvisningsberedskab, der sendte F16-jagerfly i luften. De danske jagerfly afviste det russiske militærfly, som fløj videre mod svensk territorium.

Det skriver Forsvaret på Twitter.

- Vi må gå ud fra, at det var bevidst. Det er noget, russerne har gjort en gang imellem. Det sker for at teste vores beredskab. De gør det for at markere sig og sende et signal om, at vi ikke skal føle os for sikre, siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen til TV 2.

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver på Twitter, at krænkelsen er "fuldstændig uacceptabel", og at den russiske ambassadør mandag er indkaldt til samtale i ministeriet.

Sender et signal om, at vi er klar

Anders Puck Nielsen forklarer, at når man opdager et fremmed militærfly på vej mod dansk luftrum, forsøger man i første omgang at kontakte det fra jorden. Reagerer det fremmede fly ikke, går danske jagerfly på vingerne og flyver så tæt på, at der er visuel kontakt.

Igen forsøger man via radio at komme i kontakt med det indtrængende fly.

- Hvis der stadig ingen reaktion er, flyver man rimelig tæt på og viser, at man for eksempel har udstyret sit fly med missiler. Herefter laver man nogle manøvrer, der betyder ”følg mig” og leder det fremmede fly ud af dansk luftrum, forklarer Anders Puck Nielsen.

Afvisningen af det russiske militærfly sender ifølge Anders Puck Nielsen et tydeligt signal til Rusland om, at vi er klar.

Det russiske fly udgjorde ingen direkte militær trussel

Det russiske militærfly var af typen Antonov 30.

Anders Puck Nielsen kalder det et lidt utraditionelt fly, da der er tale om et propeldrevet overvågningsfly.

- Et sådant overvågningsfly ikke udgør nogen direkte militær trussel, men det betegnes som et spionfly, der påkræver en handling, siger Anders Puck Nielsen.

Ifølge militæranalytikeren skal episoden nu følges op på diplomatisk plan, hvor Danmark vil klage til Rusland over krænkelsen.

Det bliver nok ikke sidste gang, at vi ser et russisk militærfly krænke dansk luftrum.

- Danmark er jo meget engageret i forhold til at støtte Ukraine, og det er russerne virkelig irriterede over. Så det er bestemt en situation, hvor man godt kan forestille sig, at de vil komme ind til os igen, slutter Anders Puck Nielsen.