Ekstrem varme i Indien får forskere til at slå alarm

Ekstrem hedebølge i Indien skyldes global opvarmning, siger forskere.

Det er ikke bare varmt i Indien i øjeblikket. Det er ekstremt varmt.

I denne uge er der i hovedstaden Delhi målt temperaturer op til 44 grader. Og der er kun udsigt til, at temperaturerne stiger.

Indiske meteorologer forventer en gradvis stigning på to til fire grader de næste par dage i det nordvestlige og centrale Indien. Og der er i den nærmeste fremtid ikke udsigt til lavere temperaturer.

Det er ikke unormalt med hedebølger i Indien. Den ekstreme varme plejer dog først at komme i maj og juni.

Men i år begyndte sommeren i Indien allerede i marts. Her var gennemsnitstemperaturen den højeste, som er registreret i Indien i 122 år.

Sammenhæng med global opvarmning

Flere klimaeksperter mener, at den ekstreme varme i Indien har sammenhæng med den globale opvarmning.

En af dem er Friederike Otto, som er lektor i klimavidenskab ved Imperial Colleges Grantham Institute i Storbritannien. Hun siger, at den nuværende voldsomme hedebølge i Indien kun ville forekomme hvert 50. år, hvis det ikke var for menneskelig påvirkning af temperaturerne.

- Men nu er det en meget mere almindelig hændelse. Vi kan forvente så høje temperaturer hvert fjerde år, lyder det.

Lignende toner lyder fra Roxy Mathew Koll, der er klimaforsker ved Indiens Institut for Tropisk Meteorologi.

- Hedebølgen i Indien er opstået som følge af flere vejrmæssige forhold, men oven i det kommer så den globale opvarmning. Det er den væsentligste årsag til de ekstreme temperaturer, siger Roxy Mathew Koll til BBC.

Den ekstreme varme og tørre luft har resulteret i brande over hele Indien. Her er brandfolk i gang med at slukke en brand i Indiens største losseplads lidt uden for Delhi Video: Michael Rathje

Indien bliver for varm for hurtigt

Den tørre varme luft har også resulteret i mange naturbrande, og lidt uden for Delhi kæmper brandfolk med at slukke en kæmpe brand i Indiens største losseplads. Røgen fra branden giver lokale indbyggere vejrtrækningsproblemer.

Det fik onsdag landets premiereminister, Narenda Modi, til at komme med en advarsel:

- Temperaturerne stiger hastigt i landet og meget hurtigere end sædvanligt. Indien bliver for varm for hurtigt. Vi har set en stigning af brande, der opstår mange steder, og både skove, historiske bygninger og hospitaler er gået op i flammer de seneste dage.

Men det er ikke kun naturbrande, der bekymrer inderne.

Problemer for fattige og landmænd

Den ekstreme varme udgør også en trussel for millioner af indere, der lider i varmen. Især den fattige del af befolkningen, som ikke har råd til aircondition i deres hjem.

- Hedebølger kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Hvis temperaturerne også er høje om natten, har kroppen svært ved at komme sig, og det øger risikoen for sygdomme og vil føre til højere sundhedsudgifter, siger Chandni Singh, der er en indisk læge og klimaforsker, og som arbejder for blandt andet FN’s klimapanel, IPCC.

Hedebølgen skaber også problemer for de indiske landmænd.

Netop nu er de i gang med at høste hvede, men den tørre varme har gjort, at udbyttet i år er meget ringe. Ifølge BBC kan det få globale konsekvenser.

Ikke mindst set i lyset af, at krigen i Ukraine allerede har ført til en stigning i prisen på verdensplan. Ukraine er en af verdens største hvedeeksportører, og inden den russiske invasion af Ukraine producerede Ukraine og Rusland tilsammen 30 procent af al hvede i verden.