Udland

Ecuador indfører undtagelsestilstand i kamp mod narkobander

I et særligt voldeligt opgør mistede 119 indsatte livet, da bandemedlemmer lykkedes med at smugle automatvåben og håndgranater ind i et fængsel.

Ecuadors præsident, Guillermo Lasso, har fredag erklæret 60 dages undtagelsestilstand i tre af landets regioner. Det skriver Reuters.

Dermed skal i omegnen af 9000 betjente og soldater patruljere gaderne i kystområderne Guayas, Manabi and Esmeraldas for at ”opretholde ro og orden”.

Det skal ifølge præsidenten dæmme op for landets problemer med bandevold.

- Vi beskytter liv med hver beslutning, vi tager, i hvert hjørne af vores land, indtil dem, der er voldelige, har overgivet sig, siger Guillermo Lasso i en video, han har delt på sociale medier.

Som en del af undtagelsestilstanden indføres der i visse områder også udgangsforbud fra 23.00 til 05.00.

Et transitland for narkosmuglere

Guillermo Lasso har flere gange beskyldt narkobander for at være roden til den udbredte vold i det sydamerikanske land, skriver BBC.

Ecuador bruges nemlig som transitland af blandt andet kokainsmuglere fra nabolandene Peru and Colombia. Samtidig menes det, at de magtfulde mexicanske narkokarteller opererer i landet gennem lokale bander.

Siden starten af året er antallet af drab i Ecuador ifølge landets egne myndigheder skudt i vejret til 1255, skriver AFP.

Det er anden gang, at Guillermo Lasso er tyet til undtagelsestilstand i et forsøg på at dæmme op for volden i Ecuador.

Også i oktober erklærede han 60 dages undtagelsestilstand. Men beslutningen mødte kritik fra landets forfatningsdomstol, som halverede varigheden til 30 dage og fastslog, at militæret kun måtte støtte politiets arbejde.

Fængsler er forvandlet til kampplads

Havnebyen Guayaquil er af analyseinstituttet Insight Crime blevet placeret som nummer 50 på listen over verdens mest voldelige byer.

I februar blev flere halshuggede mænd ifølge BBC fundet lidt uden for byen. To mænd blev også fundet hængende fra en bro i håndjern.

Samtidig er landets fængsler blevet forvandlet til en kampplads for narkokarteller.

I et særligt voldeligt opgør i september mistede 119 indsatte ifølge The Guardian livet, da bandemedlemmer lykkedes med at smugle automatvåben og håndgranater ind i fængslet Penitenciaria del Litoral i Guayas.