Udland

1000 soldater forskanset på stålværk - nægter at overgive sig

I Mariupol venter man på det afgørende slag.

I de ukrainske styrkers sidste bastion i Mariupol, venter man stadig på, at det sidste slag skal stå.

Selvom stort set hele kystbyen er under russisk kontrol, har omkring 1000 soldater forskanset i Azovstal-stålværket nemlig indtil videre nægtet at overgive sig.

Det 11 kvadratkilometer store kompleks af fabriksbygninger, smelteovne og industrimaskiner er blevet beskrevet som ”et mareridt at opholde sig i”.

Og allerede for ti dage siden meddelte en ukrainsk officer på stålværket, at han sammen med sine folk stod overfor sine sidste dage – hvis ikke sine sidste timer.

Men soldaterne holder fortsat ud. Og fredag viser en video fra Azovstal, hvordan de får tiden til at gå.

De synger.

1000 civile

Udover de ukrainske soldater opholder der sig også cirka 1000 civile på stålværket. Og ifølge Major Serhiy Volyna, der er øverstkommanderende på stålværket, kommer der hele tiden flere til.

Det fortæller han i et telefoninterview med New York Times.

- Der er forskellige beskyttelsesrum, der blev brugt af civile, som er blevet ødelagt. Disse mennesker kommer til os, siger han blandt andet.

To kvinder, der er gift med soldater på stålværket, har overfor nyhedsbureauet AP opfordret til at lade soldaterne evakuere sammen med de civile. Det skriver The Guardian.

- Soldaternes liv betyder også noget. Vi kan ikke kun tale om civile. Vi håber, at vi kan redde soldater også, ikke kun de døde, ikke kun de sårede, men dem alle, siger en af kvinderne, Yuliia Fedusiuk.

Håber på redningsaktion

Den anden kvinde, Kateryna Prokopenko, håber på en operation, der ifølge The Guardian minder om briternes redningsaktion ved Dunkerque under Anden Verdenskrig.

Her reddede britiske civile side om side med militæret soldater fra stranden og sejlede dem hjem til Storbritannien.

- Vi kan godt udføre denne operation. Den vil redde vores soldater, vores civile, vores børn. Vi skal gøre det her lige nu, fordi folk dør - hver time, hvert sekund, siger hun til AP.