Rusland invaderer Ukraine

Tyskland vil sende kampvogne til Ukraine, men de mangler ammunition

Tyskerne har prøvet at købe ammunition af Schweiz, men lovgivning står i vejen.

Den tyske kansler, Olaf Scholz, har været under et massivt pres både fra hjemlige politikere og fra udlandet, for at Tyskland skulle sende tunge våben til Ukraine.

Først på ugen kom den tyske forsvarsminister, Christine Lambrecht, så med denne udtalelse:

- Vi har besluttet at støtte Ukraine med Gepard-antilufskytskampvogne, som er lige præcis, hvad Ukraine har brug for lige nu til at beskytte deres luftrum fra jorden.

Torsdag vedtog den tyske Bundestag med et overvældende flertal med stemmerne 586 for og 100 imod en våbenpakke til Ukraine. Våbenpakken indeholder tunge våben, heriblandt 50 antiluftskytskampvogne af typen Gepard.

Men der er et aber dabei.

Der følger ikke ammunition med de tyske kampvogne.

Schweiz står i vejen

Den tyske hær har 23.000 granater til Geparden på deres lager. Det svarer til 460 granater per kampvogn. De to kanoner på kampvognen kan tilsammen affyre over 1200 granater i minuttet.

Tyskland har derfor sendt en anmodning til Schweiz om at få lov til at købe flere granater. Det er nemlig oprindeligt den schweiziske våbenfabrik Oerlikon, der har stået for produktionen af 35 millimeter ammunition til de tyske Gepard-kampvogne.

Men det salg har de schweiziske myndigheder sat en stopper for.

Schweiz er et neutralt land, og ifølge landets lov om krigsmateriel er det ikke tilladt for købere af ammunition at videreeksportere det eller overdrage det til tredjelande.

Men andre ord: Tyskerne må købe alt den ammunition, de vil, men de må kun selv benytte det.

Ukraine overvejer at takke nej

Det betyder, at hvis Ukraine accepterer at tage imod de 50 tyske kampvogne, må de selv ud at købe ammunition.

Den manglende ammunition har fået den ukrainske ambassadør i Tyskland, Andriy Melnyk, til at reagere.

- Hvis det tyske forsvarsministerium ikke i løbet af de kommende dage får købt ammunition, vil Ukraine sandsynligvis afslå Tysklands tilbud, siger Andriy Melnyk.

Der er dog muligvis hjælp på vej fra Brasilien.

Mediet Business Insider har talt med tyske regeringskilder, der fortæller, at Brasilien skulle have tilbudt Ukraine, at de kan købe 300.000 granater af dem.

Kan udgøre en "en væsentlig kapacitet"

Hvis Gepard-kampvognene bliver en del af den ukrainske hær, kan de blive værdifulde for ukrainerne. Det siger orlogskaptajn Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet til TV 2.

De første Gepard-kampvogne blev sat i produktion tilbage i 1976. Selv om de løbende er blevet moderniseret, var det i 2012 slut med aktiv tjeneste i den tyske hær for denne type kampvogn, der i Tyskland går under navnet Flugabwehrkanonenpanzern – altså en pansret kampvogn beregnet til at nedskyde fjendtlige fly og helikoptere.

Gepard er udstyret med en radar og et drejeligt tårn med to kanoner, der hver kan affyre 640 skud i minuttet.

Kampvognen kan ramme et fly på 5000 meters afstand og i en højde på 2500 meter. Men i dag er de fleste kampfly og kamphelikoptere udstyret med missiler, der kan ramme en sådan kampvogn, længe inden de er inden for kampvognens rækkevidde.

Det er dog et problem for kampfly at lokalisere en Gepard på så lang afstand, ikke mindst fordi Geparden er mobil og kan køre med en hastighed på 65 kilometer i timen.

- Selvom rækkevidden kun er på fem kilometer, vil Geparden udgøre en væsentlig kapacitet for den ukrainske hær. Ukrainerne har med deres nuværende våben rimeligt styr på luftrummet i store højder. Derfor angriber de russiske fly ofte i lav højde, og her vil Geparden kunne gøre en forskel, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.