Tantholdt: 25-årig dansker dræbt i Ukraine - liget er i russisk varetægt

De pårørende til den danske soldat har ønsket at få oplysningen om hans død ud.

En dansk soldat på 25 år har mistet livet i Ukraine, hvor han har kæmpet på ukrainsk side for den ukrainske fremmedlegion.

Danskeren døde ved et angreb i byen Mykolajiv for to dage siden.

Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt:

- Vi kan nu bekræfte fra flere af hinanden uafhængige kilder – også fra kilder, der har kæmpet sammen med danskeren – at han altså er afgået ved døden. Der er også flere andre udlændinge, der er blevet dræbt ved angrebet i Mykolajiv.

Ifølge Sky News, er en brite fra fremmedlegionen også dræbt, mens mindst en anden brite meldes savnet, men TV 2 har ikke kunnet få bekræftet, at de hændelser er forbundet til samme angreb.

Byen Mykolajiv ligger i det sydlige Ukraine, og den har været genstand for intense kampe den seneste tid.

Dansk lig er i russisk varetægt

Ifølge blandt andet den danske soldats delingsfører, er liget i russisk besiddelse.

- Russerne har liget, og på den måde er det svært for Udenrigsministeriet at få bekræftet, at han er død. Det har de ikke kunnet, siger Rasmus Tantholdt.

Den danske soldats familie er blevet direkte kontaktet og underrettet af danskerens delingsfører i Ukraine.

Familien har ønsket at få oplysningen om den danske soldat ud, og det har medvirket til, at TV 2 fortæller om danskernes død, siger Rasmus Tantholdt:

- Vi har valgt at gå ud at fortælle det nu – også fordi at man fra familiens side og fra andre omkring ham ønsker, at det her kommer frem. Det ønsker man, fordi at det er sket for to dage siden, men også for at lægge et pres i forhold til at få det her lig hjem til Danmark.

Udenrigsministeriet kan ikke bekræfte, at en dansk statsborger skulle være omkommet i Ukraine.

Zelenskyj: Danmark kan hjælpe Mykolajiv

TV 2 kender ikke de nærmere detaljer fra det konkrete angreb i Mykolajiv.

Byen betegnes som en strategisk vigtig havneby, som russerne har udvist særlig interesse for, da den er afgørende for Ruslands forsøg på at overtage kontrollen med kysten ved Sortehavet.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, talte til Folketinget i marts, nævnte han specifikt byen Mykolajiv som en by, hvor Danmark kan hjælpe.

- Vi kender jeres kapacitet og jeres økonomiske og kreative formåen. Jeg inviterer jeres land til at tage kreativt lederskab over en af vores regioner, sagde Zelenskyj og fremhævede Mykolajiv som en by, Danmark kunne hjælpe med at genopbygge.

I den forbindelse fortalte Rasmus Tantholdt, at byen risikerede en grum skæbne grundet byens placering.

- De (russerne, red.) har prøvet at komme forbi Mykolajiv i rigtig mange forsøg, men det går rigtig dårligt. Det er et sted, hvor ukrainerne har stået meget stærkt. Men fordi den er strategisk vigtig, må man forvente, at den bliver fuldstændig smadret, vurderede Rasmus Tantholdt i marts.