Rusland invaderer Ukraine

Russiske kampvogne er "kister på hjul" – ukrainere har luret designfejl

Russerne har mistet et stort antal kampvogne under krigen i Ukraine, og det kan meget vel skyldes en fejl, som er alment kendt af fjenden.

Smadrede russiske kampvogne med toppen blæst af er blevet et af beviserne på, at Ruslands invasion af Ukraine ikke går helt så smertefrit, som den russiske præsident, Vladimir Putin, måske havde forventet.

Mandag anslog den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, at Rusland har mistet op mod 580 kampvogne, siden invasionen af Ukraine begyndte 24. februar. Det skriver CNN.

Et succesfuldt skud resulterer i en eksplosion, der blæser tårnet af

Sam Bendett, rådgiver ved tænketanken New American Security

Ifølge flere militæreksperter viser billeder fra slagmarken, at den russiske hærs problemer er langt større end blot antallet af ødelagte kampvogne.

Kampvognene lider nemlig af en designfejl, som vestlige militærmagter har kendt til i årtier. Fejlen er ovenikøbet så alment kendt, at den har fået sin egen betegnelse – den såkaldte jack in the box-effekt.

Træf kan starte en kædereaktion

Problemet skyldes den måde, ammunitionen er opbevaret på i kampvognen.

I modsætning til moderne, vestlige kampvogne opbevares flere af de russiske kampvognes granater i tårnet. Det gør dem yderst sårbare, da et succesfuldt skud kan starte en kædereaktion, så hele kampvognens arsenal med omkring 40 granater eksploderer.

Resultatet af trykbølgen kan skyde kampvognens tårn op mod 25 meter op i luften, som man kan se på nedenstående video fra de sociale medier, der skulle stamme fra Ukraine.

- Det vi ser med de russiske kampvogne, er tydeligvis en designfejl. Et succesfuldt træf antænder hurtigt ammunitionen, og det resulterer i en eksplosion, der bogstaveligt talt blæser tårnet af, siger Sam Bendett, rådgiver i russiske anliggender ved tænketanken New American Security, til CNN.

Resultatet er som ofte, at de to soldater, som typisk sidder i tårnet, plus kampvognens fører omgående bliver dræbt.

"En kiste på hjul"

Ifølge Nicholas Drummond, britisk militæranalytiker og specialist i krigsførelse på land, er eksploderet ammunition en af hovedårsagerne til russernes store tab af kampvogne og infanterikøretøjer.

Som eksempel nævner han russernes BMD-4-kampvogn, der typisk opereres af tre personer og har plads til yderligere fem soldater.

Drummond kalder BMD-4 for "en kiste på hjul", der bliver "fuldstændig tilintetgjort", når den bliver ramt af raketter eller missiler.

Militæranalytikeren undrer sig over, at russerne ikke for lang tid siden har ændret designet på deres kampvogne, da jack in the box-effekten har været et alment kendt problem siden Golfkrigen i 1990, da Irak invaderede nabolandet Kuwait.

En del af den irakiske invasionsstyrke bestod af russiskfremstillede T-72-kampvogne – og allerede dengang led mange af disse kampvogne samme skæbne, hvor tårnet blev blæst af, fordi ammunitionen inde i kampvognen eksploderede.

Russerne har ikke lært af fejl

Ifølge Nicholas Drummond er det åbenlyst, at russerne ikke har lært af de fejl, der blev udstillet i Golfkrigen. Mange af de kampvogne, der opererer på slagmarken i Ukraine i dag, har nemlig samme fatale designfejl.

Da T-72-kampvognens efterfølger – T-90 – rullede ud af de russiske våbenfabrikker tilbage i 1992, havde man godt nok forstærket kampvognens armering, men dens automatiske ladningssystem, der betød, at ammunitionen skulle opbevares i tårnet, var det samme. Hvilket resulterede i, at kampvognen var nøjagtig lige så sårbar som forgængeren.

En anden russisk kampvogn T-80, der også bruges i Ruslands krig mod Ukraine, har samme fuldautomatiske ladningssystem.

Når russerne har valgt ikke at ændre det sårbare design på deres kampvogne, kan det være for at spare plads og give kampvognene en lavere profil, der gør dem sværere at ramme i åben ildkamp.

Anderledes design på vestlige kampvogne

Ifølge militæranalytiker Nicholas Drummond tog de vestlige militærmagter ved lære af de russiske kampvognes kranke skæbne i blandt andet Golfkrigen.

- Dengang blev det tydeligt, at man var nødt til at opbevare ammunitionen i et adskilt rum, siger Nicholas Drummond til CNN.

Det amerikanske militærs Stryker-kampvogn er designet efter Golfkrigen i starten af 90'erne og har et tårn, der ikke er forbundet med resten af kampvognen.

- Det betyder, at mandskabet er i sikkerhed, selvom tårnet med ammunition bliver ramt. Det er et meget smart design, understreger Nicholas Drummond.

Der er ikke noget præcist tal på, hvor mange kampvogne russerne har mistet under krigen i Ukraine. Men det militære efterretningsnetværk Oryx anslår, at 300 russiske kampvogne er ødelagt, 15 er beskadiget, 49 er efterladt af russerne, mens 215 russiske kampvogn er blevet beslaglagt af den ukrainske hær.