Rusland invaderer Ukraine

Rusland raser over at USA sender russiske helikoptere til Ukraine

Rusland raser over, at USA vil give Ukraine russiske helikoptere, som i 2011 blev solgt til USA med klausul om, at de kun måtte bruges i Afghanistan.

Rusland beskylder nu USA for kontraktbrud.

Det statslige kontor for militærteknisk samarbejde (FSMTC) i Rusland kom i går med en officiel udtalelse, hvori de ”protesterer mod enhver ulovlig overførsel til Ukraine eller andre lande af våben og militærudstyr af russisk (sovjetisk) produktion”.

Den russiske vrede går især på de 11 helikoptere af typen Mi-17, som indgår i den seneste våbenpakke, som USA har lovet at sende til Ukraine.

Mi-17-helikopterne er bygget på den russiske fabrik JSC Rosoboronexport, og i 2011 indgik Rusland en aftale med USA's forsvarsministerium, Pentagon, om salg af 30 af denne type helikopter til USA.

FSMTC har offentliggjort, hvad de siger, er kontrakten. Her står der, at helikopterne ikke må videreeksporteres eller overføres til noget tredjeland, bortset fra Afghanistan.

Helikopterne har også skabt vrede i USA

I 2011 vakte det en del vrede blandt amerikanske politikere, at Pentagon valgte at købe russiske helikoptere i stedet for amerikansk producerede.

Men forsvarsministeriet fastholdt deres beslutning med henvisning til, at de russiske helikoptere var forholdsvis billige og egnede sig godt til operationer i den afghanske ørken. Kontrakten med Rusland blev underskrevet, og de fleste af de 30 Mi-17-helikoptere blev sendt til den afghanske hær.

Over ti år senere er Mi-17-helikopterne nu atter genstand for vrede, men denne gang hos russerne. De er bestemt ikke begejstret for udsigten til, at fartøjerne nu skal i aktion i Ukraine.

Helikoptere er først og fremmest beregnet til troppetransporter. De kan have 24 soldater ombord og op til tre ton udstyr. Men helikopterne kan også udstyres med luft-til-luft-missiler og anti-kampvognsmisiler. Dermed kan de bruges som aktive våben mod de russiske soldater i Ukraine.

Zelenskyj bad USA om helikoptere

Allerede 21. januar, altså en måned før den russiske invasion af Ukraine, kunne pressesekretær i Det Hvide Hus, Jen Psaki, meddele, at USA havde planer om at levere helikoptere til Ukraine.

Det er dog uvist, om USA nåede at levere helikopterne, inden Rusland angreb Ukraine.

Det står dog fast, at den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en telefonsamtale med den amerikanske præsident, Joe Biden, for to uger siden specifikt bad om helikoptere.

Da præsident Biden lancerede den seneste våbenleverance til Ukraine på i alt 800 millioner dollar, var de 11 Mi-17-helikoptere med på listen, og på et pressemøde i Washington 13. april blev John F. Kirby, der er talsmand for Pentagon, spurgt til fartøjerne.

- Altså disse 11 Mi-17-helikoptere har været øremærket til Afghanistan. De kommer fra vores lager, fra vores inventar, vi har dem, og vi har øjensynligt ikke sendt dem til Afghanistan. Så nu sender vi dem til Ukraine, lød svaret fra John F. Kirby.

Helikopterne vil forværre terrortruslen i verden

Hvis de russisk byggede Mi-17-helikoptere kommer i aktion i Ukraine, vil det ifølge den officielle udtalelse fra Ruslands statslige kontor for militærteknisk samarbejde ”kun forværre den allerede forværrede terrortrussel i verden”

FSMTC slutter deres udtalelse med officielt at erklære, at "det faktum, at amerikanerne udstyrer de ukrainske væbnede styrker med disse russisk-fremstillede helikoptere, vil være ulovligt."

Den danske chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet, major Karsten Marrup, mener dog ikke, at de helikopterne vil gøre den store forskel i krigen mellem Ukraine og Rusland.

- Det er klart, at den samlede våbenpakke fra USA på 800 milliarder dollar vil gøre en forskel for den ukrainske hær. Men ser man isoleret på de 11 Mi-17 helikoptere, er det ikke noget, der får de russiske soldater til at løbe skrigende væk, siger Karsten Marrup til TV 2.