Rusland frigiver amerikansk marinesoldat i fangeudveksling med USA

Fly-trackere opdagede russisk sikkerhedsfly på vej til Tyrkiet.

Rusland har frigivet den tidligere amerikanske marinesoldat Trevor Reed efter mere end to års fangenskab.

Det skriver flere amerikanske medier, herunder nyhedsbureauet AP.

Ifølge Rusland, er frigivelsen sket som en del af en fangeudveksling, hvor USA til gengæld har skullet frigive den russiske pilot Konstantin Yaroshenk – noget, der endnu ikke er bekræftet af USA.

Russisk fly identificeret på vej til Tyrkiet

Fangeudvekslingen har efter sigende fundet sted i et "ukendt europæisk land".

Hverken amerikanske eller russiske myndigheder har delt yderligere detaljer om udvekslingen, men, ifølge AP, blev et fly tilhørende den russiske sikkerhedstjeneste identificeret af en trackinghjemmeside på vej til Ankara i Tyrkiet, på samme tidspunkt som frigivelsen skete.

Selvom Kreml i Moskva altså har givet udtryk for, at frigivelsen er en del af en fangeudveksling, har USA endnu ikke bekræftet dette.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har dog bekræftet, at Trevor Reed er kommet hjem til sin familie i USA, ligesom at han har sagt, at "de har savnet ham frygteligt".

Desuden understreger præsidenten, at der har fundet svære forhandlinger sted mellem Rusland og USA forud for hans hjemtagelse. Hvilke forhandlinger, det drejer sig om, fremgår ikke af udtalelsen:

- Forhandlingerne, som gjorde, at vi har fået Trevor hjem, krævede svære beslutninger, som jeg bestemt ikke tager let på, udtaler Joe Biden.

Ifølge AP, har de amerikanske fængselsmyndigheder dog opdateret deres hjemmeside i løbet af natten til onsdag. Her fremgår den russiske pilot ikke længere som værende i amerikansk varetægt.

9 og 20 års fængsel

Den tidligere marinesoldat blev anholdt i Rusland i sommeren 2019 under en ferie med sin russiske kæreste.

Ifølge mediet USA Today, blev Trevor Reed anholdt for at have overfaldet en russisk politibetjent, mens han blev taget med på politistationen for at have drukket for meget alkohol.

Amerikaneren fik ni års fængsel til afsoning i Rusland, og siden har både hans familie og flere amerikanske politikere arbejdet for at få ham løsladt fra det, de har kaldt for en "uretmæssig" dom.

Piloten Konstantin Yaroshenko, som amerikanerne, ifølge Kreml, har frigivet til hjemlandet Rusland, blev i 2010 anholdt i Liberia for narkosmugling og siden overført til USA, hvor han har afsonet på en fængselsdom på 20 år.

I årevis har Rusland forsøgt at få Yaroshenko frigivet, men samtidig nægtet at løslade den amerikanske marinesoldat. Altså indtil nu.