Rusland invaderer Ukraine

Krigen har nået helt ny fase, som bliver et vendepunkt, siger ukrainsk minister

De ukrainske soldater er nu klar til at tage nye våben i brug i slaget om Donbas-regionen, lyder det.

Den ukrainske hær begynder nu at tage "NATO-våben" i brug i krigen mod Rusland.

Det fortæller den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i en videomeddelelse på Facebook tirsdag aften.

Det er bare begyndelsen

Dmytro Kuleba, udenrigsminister i Ukraine

Og det kan få stor betydning for krigens udfald, ifølge ministeren.

- Vi er gået ind i en helt ny fase, som ingen så meget som havde tænkt på for to måneder siden. Vi er gået ind i en kvalitativ, fundamental ny fase, som ingen havde drømt om: Ukraines væbnede styrker overgår til NATO-våben, til NATO-standarder. Og det er allerede i gang, siger Kuleba, ifølge mediet Unian.

Den ukrainske udenrigsminister henviser til de artillerikanoner af typen haubitser, som USA tidligere på måneden for første gang meldte sig klar til at levere til Ukraine.

Præsident Volodymyr Zelenskyj har længe efterlyst leverancer af bedre og mere moderne våben fra Vesten, og, ifølge Kuleba, var det netop Zelenskyj, der formåede at overtale sin amerikanske kollega Joe Biden om, at tiden nu var inde.

- Haubitserne kom som det første til os. Men det er bare begyndelsen. Meget mere vil komme til os. Og det er et historisk vendepunkt, siger Dmytro Kuleba i videoen.

USA vil give Ukraine alle fordele

Det var i forrige uge, at Biden annoncerede, at USA sender nye våben og udstyr med værdi af 800 millioner dollars – mere end 5,5 milliarder kroner – til Ukraine.

Den militære hjælpepakke vil blandt andet indeholde helikoptere, 40.000 granater, 300 droneraketter og forskellige typer radarer. Og altså for første gang også haubitser-kanoner som dem, der bliver benyttet af den amerikanske hær og marinekorpset.

- Artilleri er noget, som ukrainerne særligt har bedt om på grund af de kampe, som, de forventer, vil finde sted i Donbas, fortalte Pentagon-talsmand John Kirby efterfølgende, ifølge forsvarsmediet Defense One.

Modsat slagene i det nordlige Ukraine omkring hovedstaden, Kyiv, og andre storbyer skal slaget om Donbas-regionen udkæmpes på det sydøstlige Ukraines åbne steppelandskab.

Derfor er Vesten og USA gået med til at levere en række tungere våben til ukrainerne i kampen mod russerne.

- Terrænet egner sig til brug af artilleri, til langtrækkende beskydning, som vi kalder det. Og vi ved, at russerne tror det samme, fordi vi også ser dem flytte artillerienheder ind i Donbas. Så vi vil give ukrainerne alle de fordele, vi kan, sagde John Kirby.

Tunge våben fra Tyskland

Da der er tale om våbensystemer, som ukrainerne aldrig før selv har haft hænderne på, kan de dog ikke bare tage dem i brug uden videre.

- Der er flere af de våben, der kommer ind, som ukrainerne ikke ved, hvordan de skal betjene. Derfor foregår træningen i Polen, hvor ledere fra det ukrainske militær rejser til for at få træning fra de lande, der udleverer våbnene. Og så rejser de hjem og lærer det videre til andre soldater, forklarer TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

- Derfor skal man også huske, at våbenleverancer ikke bare er effektive fra dag ét. Det tager tid, tilføjer han.

Nyhedsbureauet Reuters kunne dog allerede onsdag i sidste uge rapportere, at USA var påbegyndt oplæringen af de første ukrainere i at benytte haubits-artillerivåbnene.

Ifølge Reuters, var forventningen, at oplæringen ville tage omkring en uge.

USA har tidligere også oplært ukrainske styrker i at bruge de såkaldte Switchblade-droner.

Og ukrainerne kan snart se frem til at få mere hjælp på våbenfronten, efter at Tyskland har besluttet at sende tunge våben i form af antiluftskytskampvogne til Ukraine.

Det drejer sig i første omgang om cirka 50 luftværnskanoner af typen Gepard, der der udviklet til kampvogne.