Rusland invaderer Ukraine

Efterretninger modsiger Putin - bruger fritfaldsbomber over Mariupol

Fritfaldsbomber er mindre præcise, fordi de ikke har styresystemer, og de øger derfor risikoen for civile tab.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, fastholder, at de russiske styrker har indstillet kampene i den belejrede by Mariupol i det sydøstlige Ukraine.

Udmeldingen fra Putin kom tirsdag under et møde med FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, i Moskva.

Hvis russernes hensigt er at jævne stålværket med jorden, er fritfaldsbomber ikke et dårligt valg

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Men skal man tro det britiske forsvarsministerium, er der ikke hold i den russiske præsidents påstand.

I en helt ny efterretningsopdatering skriver briterne tværtimod, at Rusland er begyndt at bruge såkaldte fritfaldsbomber i landets luftangreb på havnebyen.

Mens russerne hævder at have indtaget Mariupol, menes op mod 1000 ukrainske soldater at have barrikaderet sig på stålværket Azovstal i centrum af byen. Her har de selskab af omkring 1000 civile, som skjuler sig i beskyttelsesrum og tunneller under stålværket, oplyser bystyret i Mariupol.

Fritfaldsbomber giver god mening

Det giver rigtig god mening for russerne at bruge fritfaldsbomber for at nedkæmpe den sidste modstand i Mariupol – også selvom fritfaldsbomber er mindre præcise, fordi de ikke har styresystemer, og de derfor øger risikoen for civile tab.

Det siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, til TV 2.

- Fritfaldsbomber er billigere end mere sofistikerede våben som for eksempel missiler, og samtidig er der ikke den store risiko for at ramme civile boligblokke på det kæmpe område omkring stålværket. Så hvis russernes hensigt er at jævne stålværket med jorden, er fritfaldsbomber ikke et dårligt valg, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Russerne møder stadig modstand

Ifølge militærforsker på Forsvarsakademiet Kristian Lindhardt, er der stadig ukrainske soldater, som kæmper mod russerne på stålværket i Mariupol.

- Putin har åbenbart besluttet sig for at sulte dem ud og bombe dem, indtil de på et tidspunkt overgiver sig. Men der er altså stadig en modstandsrede omkring stålværket i Mariupol, siger militærforskeren til TV 2.

Kristian Lindhardt vil ikke afvise, at der også findes lommer af ukrainske soldater i andre dele af Mariupol:

- Intet er udelukket – især ikke i bykamp. Men de ukrainske soldater, som er blevet overløbet i Mariupol, er sandsynligvis blendet ind med lokalbefolkningen, eller de er sluppet ud og forsøger at komme tilbage til deres enheder ude ved frontlinjen. Det giver ikke umiddelbart mening, at de skal blive ved med at kæmpe her og der i sådan en by – andet end nede ved stålværket.

Hævder at have indtaget flere regioner

Rusland har de seneste par uger intensiveret angrebene i Donbas-regionen i det østlige Ukraine, og udover Mariupol hævder Rusland nu også at have indtaget Kherson-regionen i det sydlige Ukraine.

Ifølge Reuters, kommer oplysningen fra Ruslands forsvarsministerium, og den er offentliggjort af det russiske nyhedsbureau Interfax.

De russiske myndigheder oplyser desuden, at de har indtaget dele af regionerne Zaporizjzja og Mykolaiv samt dele af Kharkiv-regionen øst for Kyiv. Oplysningerne er ikke bekræftet fra andre sider.

Roser nye NATO-våben

Samtidig med at russerne har strammet grebet i Donbas-regionen, siger Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, at den ukrainske hær nu har indledt en ny fase i krigen, efter at de har modtaget et stort antal NATO-våben.

I en video på Facebook tirsdag aften henviser Kuleba blandt andet til de haubits-kanoner, som USA i sidste uge meldte sig klar til at levere til Ukraine som en del af en stor militær hjælpepakke.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har længe efterlyst bedre og mere moderne våben fra Vesten, og, ifølge Kuleba, vil de gøre en stor forskel på slagmarken.

- Kvaliteten af våben er i en helt ny fase, som ingen kunne drømme om. Ukraines væbnede styrker overgår til NATO-våben og NATO-standarder. Og det sker allerede nu, siger udenrigsminister Kuleba.