Rusland invaderer Ukraine

Ruslands udenrigsminister advarer om fare for Tredje Verdenskrig

Ifølge den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, forsøger Rusland at afværge en "alvorlig" risiko for atomkrig.

Der er en "reel" fare for Tredje Verdenskrig, og risikoen for en atomkrig er "særdeles virkelig".

Sådan lød de dystre forudsigelser fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i en tale på russisk tv mandag aften.

Faren skyldes de nuværende spændinger i fredsforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland. I interviewet kritiserede Lavrov blandt andet Ukraine for deres tilgang til forhandlingerne og beskyldte landet for kun at lade som om, at de forhandler med Rusland.

- Den gode vilje har sine grænser. Hvis den ikke er gensidig, hjælper det ikke i forhandlingsprocessen, sagde han og tilføjede:

- Men vi fortsætter med at engagere os i forhandlinger med Zelenskyjs (Ukraines præsidents, red.) hold af delegerede, og kontakten vil fortsætte.

Faren er alvorlig, reel og vi må ikke undervurdere den

Sergej Lavrov, Ruslands udenrigsminister

Sender bøn afsted om atomtrussel

Den russiske udenrigsminister var også ude at advare Vesten mod en "alvorlig" risiko for atomkrig, og han sendte en bøn afsted om ikke at undervurdere atomtruslen fra Ukraines side.

- Faren er alvorlig, reel og vi må ikke undervurdere den, sagde han.

Siden Rusland indledte invasionen af Ukraine 24. februar, har det ellers været Rusland, som har været mistænkt for at ville ty til atomvåben.

Tidligere har den russiske præsident, Vladimir Putins, talsmand, Dmitrij Peskov, for eksempel sagt, at Putin godt kunne finde på at trykke på den røde knap, såfremt Rusland kom i en situation, hvor landet følte sig truet.

Men hvor flere ledere, efterretningstjenester og medier i Vesten har spekuleret i risikoen for, at Rusland griber til atomvåben, ser medierne i Rusland anderledes på tingene.

De har gentagne gange beskyldt Ukraine for at fremstille radioaktive bomber og biologiske våben efter invasionen. Ingen af beskyldningerne har dog været ledsaget af solid dokumentation.

Tror på aftale

Selvom forhandlingerne mellem Rusland og Ukraine skrider langsomt frem, føler Lavrov sig fortrøstningsfuld om, at "den ukrainske konflikt" vil ende med en aftale. Det fortalte han i interviewet mandag aften. Dens indhold afhænger til gengæld af den militære situation, understregede han.

- Betingelserne for denne aftale vil blive defineret ud fra den militære situation i det øjeblik, hvor aftalen bliver indgået, sagde han.

Forhandlere fra de to lande har flere gange mødtes siden invasionens start, og selvom der er kommet mindre aftaler på plads, som for eksempel korte humanitære våbenhviler, lader den endelige aftale stadig vente på sig.

Flere af forhandlingerne er foregået i Istanbul i Tyrkiet og ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er landene nået til fælles forståelse på flere punkter.