Krigen i Ukraine

Rusland lukker for gassen til Polen og Bulgarien

Der er tale om en optrapning af den igangværende sanktionskrig mellem EU og Rusland, siger TV 2s korrespondent Poul Erik Skammelsen.

Rusland stopper med at levere gas til Polen onsdag morgen fra klokken 8.

Det oplyser Polens største gasleverandør, PGNiG, tirsdag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Polakkerne har fået meldingen om, at der bliver lukket for gassen, fra det russiske selskab Gazprom, der er verdens største udvinder af naturgas.

Det sker, som følge af at Polen har nægtet at betale for gassen i russiske rubler, som Rusland ellers kræver i et forsøg på at styrke den russiske valuta.

Samtidig stopper Rusland også med at levere gas til Bulgarien fra onsdag. Det oplyser energiministeret i Bulgarien ifølge Reuters.

Frygten er, at priserne på gas vil stige endnu mere, end de allerede har gjort

Poul Erik Skammelsen, korrespondent

Polske hjem vil ikke mangle gas

Beslutningen om at stoppe forsyningen af gas til Polen kommer, efter at landet tidligere tirsdag meddelte, at man har pålagt en lang række russiske enkeltpersoner og selskaber sanktioner, herunder Ruslands største gasselskab, Gazprom.

Ifølge den polske regering har man været forberedt på, at der kunne komme et stop i leverancen fra Rusland, og derfor vil der ikke blive mangel på gas i landet.

Polens klimaminister, Anna Moskwa, understreger, at Polen har rigeligt med gas på lager til at klare den nyopståede situation.

- Polen har de nødvendige gasreserver og forsyningskilder, der beskytter vores sikkerhed – vi har reelt været uafhængige af Rusland i årevis. Vores lagre er 76 procent fyldte. Der vil ikke være mangel på gas i polske hjem, skriver hun på Twitter.

Kontrakten med Gazprom var planlagt til at skulle udløbe ved årsskiftet 2022/2023.

Perspektiv

Hvor afhængig er Europa af russisk gas?

Gasledninger (Arkivfoto).

Rusland tegner sig for omkring 40 procent af Europas gasforbrug.

Den samlede russiske gasforsyning til Europa var i 2021 år på omkring 155 milliarder kubikmeter – heraf gik cirka en tredjedel via Ukraine eller nærliggende ruter.

De fleste europæiske lande har reduceret deres afhængighed af russisk gas de seneste år.

EU ønsker at skære ned på russisk gas med to tredjedele i 2022 og vil stoppe sin afhængighed af russiske forsyninger "godt før 2030".

Kilde: Reuters

Markant udvikling

TV 2s korrespondent Poul Erik Skammelsen er i øjeblikket udstationeret i Polens hovedstad, Warszawa.

Han mener, at et stop af russisk gas til Polen er en markant udvikling.

- Der er tale om en optrapning af den igangværende sanktionskrig mellem EU og Rusland, siger Poul Erik Skammelsen med henvisning til de mange sanktioner, som EU har indført mod Rusland.

Udmeldingen fra Gazprom vil dog på kort sigt ikke få de ikke de store konsekvenser for Danmarks nabo mod syd, lyder det.

- Polen har længe været i gang med at frigøre sig fra russisk gas.

I slutningen af marts i år oplyste Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, at landet ville forbyde al import af russisk gas, olie og kul inden udgangen af ​​året.

Ifølge Poul Erik Skammelsen er det meningen, at Polen fra slutningen af 2022 skal få leveret gas fra en ny rørledning, der bringer gas fra Norge, og som bliver anlagt gennem Danmark.

Prisen på gas kan stige yderligere

Selvom stoppet af den russiske gas til Polen i sig selv ikke er et stort problem fra dag ét, kan det dog blive det på længere sigt, påpeger Poul Erik Skammelsen.

For Polen kan – muligvis – være det første land i en lang række, der får lukket for gassen.

- Polakkerne og resten af EU ønsker at gøre sig fri af russisk gas, men vi vil gerne selv kunne bestemme tempoet, siger han.

Timingen om at stoppe den russiske gas til Polen virker ikke slem, når det sker i foråret og frem mod sommeren. Men Poul Erik Skammelsen pointerer, at gaslagrene netop skal fyldes op hen over sommeren.

Den største effekt af den pludselige afbrydelse af russisk gas kan på sigt vise sig at blive på priserne.

- Frygten er, at priserne på gas vil stige endnu mere, end de allerede har gjort, siger Poul Erik Skammelsen.

Også krav til Ørsted

Polens største gasleverandør, PGNiG oplyser, at man nu vil anlægge sag mod Gazprom, da man anser gasstoppet som et kontraktbrud fra russisk side.

Gazprom leverer også gas til Danmarks største energiselskab, Ørsted.

Virksomheden oplyser til TV 2, at man ikke har været i dialog med Gazprom, siden det russiske selskab 1. april stillede krav om betaling i russiske rubler.

- Gazprom har bedt os om inden udgangen af maj at svare på, om vi vil efterleve kravet. Vi har fortsat ingen intention om at betale i rubler, siger kommunikationschef Martin Barlebo i et skriftligt svar til TV 2.