Rusland invaderer Ukraine

Rusland kan være ved at forberede sig på et exit fra krigen, vurderer militæranalytiker

Russisk advarsel falder én dag før, at forsvarschefer fra 40 lande skal mødes for at diskutere krigen i Ukraine. Ikke tilfældigt, siger korrespondent.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, er ude på at skræmme Vesten, når han taler om en "reel" risiko for Tredje Verdenskrig.

Det mener Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator.

- Han vil gerne have Vesten til at ryste i bukserne. Det er det, der er formålet, konstaterer han over for TV 2.

I en tale sendt på russisk stats-tv mandag aften begrundede Lavrov faren for en tredje verdenskrig med de nuværende spændinger i fredsforhandlingerne. Men udmeldingen skal mere ses i lyset af, at det ikke går som forventet for russerne på krigsskuepladsen, ifølge Jacob Kaarsbo.

En analyse, som militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen er enig i. Han går endda så langt som til at sige, at det kan være russernes måde at forberede sin befolkning på, at Rusland gør klar til et exit fra krigen.

I Ukraine fornemmer man sejr

Til Ritzau forklarer Anders Puck Nielsen, at Rusland er nået til et punkt i krigen, hvor de kan være nødt til at trække sig for at undgå Tredje Verdenskrig.

- Som det ser ud lige nu, er begge sider et sted, hvor de tror, at de kan vinde. Men når vi når et par uger længere frem, kan det være, at russerne bliver nødt til at justere opfattelsen, siger han.

I Ukraine føler man sig også et skridt tættere på sejren efter mandagens udtalelser fra Lavrov.

Således skriver Ukraines udenrigsminister, Dmitry Kuleba, på Twitter, at truslen om Tredje Verdenskrig kun kan betyde, at Moskva "fornemmer et nederlag".

- Derfor må verden fordoble støtten til Ukraine, så vi sejrer og sikrer europæisk og global sikkerhed, skriver han videre.

Modreaktion på amerikansk udmelding

Sergej Lavrov anklagede mandag aften NATO for at "kaste benzin på bålet", hvad angår krigen i Ukraine.

Tidligere på dagen lød det fra USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, at man fra amerikansk side ønsker, at Rusland bliver svækket i en sådan grad, at landet ikke længere har mulighed for eksempelvis at invadere et andet land.

Udtalelsen faldt, efter at Lloyd Austin og USA's udenrigsminister, Antony Blinken, søndag aften mødtes i hemmelighed med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

I forbindelse med mødet udtalte Ned Price, en talsmand for Det Hvide Hus, også, at man tror på ukrainsk sejr, og at man vil gøre sit for at sikre, at Ukraine står tilbage som sejrherrer ved at sende "præcis, hvad deres ukrainske partnere har brug for".

Det er første gang, at USA kommer med sådan en udmelding, og det kan også være derfor, at Sergej Lavrov vælger at reagere, som han gør, fortæller Jacob Kaarsbo.

- Det er forventeligt, at Rusland vil true den anden vej og sige, at hvis I (USA, red.) hjælper ukrainerne mere, kan det eksplodere, siger han.

Sikkerhedskommentatoren er dog sikker på, at man fra amerikansk side nu sender bolden tilbage på den russiske banehalvdel. For Rusland har selv muligheden for at sørge for fred ved at forlade Ukraine, og det vil USA formentlig påpege over for Kreml, vurderer Jacob Kaarsbo.

Psykologisk pres før stort møde

Man kan dog også vælge at tolke Ruslands advarsel på en helt anden måde, fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

Det er et forsøg på at blande sig og lægge et psykologisk pres

Uffe Dreesen, TV 2-korrespondent

Tirsdag mødes forsvarsministre og forsvarschefer fra mere end 40 lande ved den amerikanske luftbase Ramstein Air Base i Tyskland for at diskutere krigen i Ukraine.

Og Uffe Dreesen anser det ikke som en tilfældighed, at Lavrovs udtalelser falder bare én dag før.

- Det er et forsøg på at blande sig og lægge et psykologisk pres på et land som for eksempel Tyskland, siger han.

Lige netop tyskerne har været meget bekymrede for udsigten til, at man kan havne i en konflikt med Rusland. En konflikt, som man frygter kan involvere atomvåben.

- Man har ikke glemt, hvad der skete under Den Kolde Krig, og hvordan det så ud dengang, hvor man havde atomtruslen hængende over hovedet, fortæller Uffe Dreesen.

Detaljerne omkring mødet ved Ramstein er endnu ikke blevet offentliggjort. Men det forventes, at man vil diskutere mere langsigtet støtte til Ukraine.