Coronavirus

Kinas strategi har trængt præsidenten op i et hjørne

Den kinesiske coronastrategi er gået fra at være en succeshistorie til et enormt problem, der stadig vokser.

Indtil for nylig har Kinas opskrift på at holde coronavirussen i skak været nem at sælge.

Lukkede grænser, korte, voldsomme nedlukninger og ganske få smittede har gjort, at Kina har befundet sig i noget, der har mindet om normale tilstande, mens resten af verden har svunget i pendulfart mellem strikse restriktioner og høje smittetal.

Men nu er bekymringen, at strategien om nul smittede risikerer at låse Kina fast i pandemien, mens andre lande bevæger sig videre.

Det fortæller TV2s korrespondent i Shanghai, Christina Boutrup. I første omgang fik hun og hendes familie at vide, at de skulle være i lockdown i fem dage.

Nu har de været indespærret i mere end fem uger.

- Prisen for at holde fast i strategien er blevet rigtig høj nu, siger Christina Boutrup.

Så hvorfor holder Kina fast i, at antallet af coronasmittede skal ligge på nul?

Prestige i hjemlandets doser

Det korte svar er, at Kinas top er bundet til strategien både af praktiske og politiske årsager.

Den officielle forklaring er, at en bølge af coronasmittede vil presse Kinas sundhedssystem. Den begrundelse er reel nok, lyder det fra både Christina Boutrup og Casper Wichmann, der er sinolog og daglig leder af Kina-tænketanken ThinkChina.dk under Københavns Universitet.

- Hvis smitten bliver sluppet fri, vil der nogle steder være en risiko for, at systemet ikke vil kunne klare det, siger han.

Skrøbeligheden skyldes flere ting: At sundhedsvæsnet i forvejen var underdrejet, at få har opbygget immunitet, og så vaccinerne:

Kina har udelukkende vaccineret med landets egenproducerede coronavacciner, Sinopharm og Sinovac, som er baseret på en ældre teknologi end de mRNA-vacciner, som blandt andet Danmark har benyttet. Og selvom de kinesiske vacciner har en beskyttende effekt, så er den sandsynligvis ringere.

- Vaccinerne er blevet et prestigeprojekt for Kina. At EU ikke har godkendt de kinesiske vacciner, har bare gjort det endnu vigtigere, at Kina selv har rullet dem ud, siger Casper Wichmann.

Så succesfyldt, at argumentet for stik forsvandt

Oven i det er nogle af landets mest udsatte dårligt beskyttet. Blandt kinesere over 80 år er det kun omkring halvdelen, der har fået to vaccinedoser. Forklaringen på det kan være Kinas – indtil for nylig – ret succesfulde strategi, mener Christina Boutrup.

- Der har været så ekstremt lav risiko for at blive smittet, at risikoen for bivirkninger har vejet tungere. Jeg har talt med flere ældre, hvis læger har frarådet dem at blive vaccineret, fordi de for eksempel havde for højt blodtryk eller diabetes, siger hun.

Men efterhånden som den mere smitsomme Omikron-variant har vundet indpas, er smittetallene steget. 9. februar blev der konstateret 46 nye tilfælde, mens der 16. april var flere end 25.000 nye smittede i Kina.

Seneste smittetal i Kinas to største byer

  • Shanghai: 19.455 smittede søndag. Det er 7 procent færre smittede end om fredagen.
  • Beijing: 70 smittede siden fredag.

Der er tale om både symptomatiske og asymptomatiske tilfælde. 

Ud over de menneskelige og sundhedsmæssige omkostninger vurderer Casper Wichmann, at det vil være en politisk katastrofe, hvis Kina bliver hårdt ramt af smitte.

- Så ser det skidt ud for kommunistpartiet og præsidenten, Xi Jingping. Det gør det faktisk allerede, siger han.

Fra poolparty til indespærring

Det startede ellers godt, og de strenge nedlukninger formåede i høj grad at kvæle smitten. Og i august 2020 hvor store dele af Europa var presset i knæ og underlagt strenge restriktioner, var der poolparty i kinesiske Wuhan, hvor coronavirussen først blev fundet.

- Man har virkelig peget fingre ad især USA og fremhævet den kinesiske måde at håndtere pandemien på som overlegen, siger Casper Wichmann.

Ser man på tallene, har den også været det: Mens de amerikanske dødstal nærmer sig en million, har Kina, der har mere end fire gange så mange indbyggere, kun registreret under 5000 døde med coronavirus.

Christina Boutrup kalder det både "vildt imponerende" og "en stor succes".

Men nu er succeshistorien blevet mere dyster. 'Zero covid'-strategien har udviklet sig fra at vise kommunismens overlegenhed til en test af, hvor kompetent det kinesiske kommunistparti er.

Forsøget på at undgå en coronakrise har skabt ringe i vandet, der netop er det: Kriser.

Kinesere er blevet spærret inde i deres hjem i ugevis, forældre og børn blevet adskilt i karantænecentre, og akut syge mennesker nægtet adgang til hospitalet uden en frisk coronatest, fortæller Christina Boutrup. Så utilfredsheden mere end ulmer i Shanghai og på de ellers normalt censurerede, kinesiske sociale medier.

- Selvom der også er fortalere for 'zero covid', så begynder andre jo at spørge sig selv, om det her er prisen for kommunisme. Og om den er for høj. Men Xi Jingping har malet sig op i et hjørne med den her strategi, siger Casper Wichmann.

- Skifter Xi Jingping strategi, vil det være et enormt ansigtstab.

En skelsættende kongres

Præsidenten holder da også fast i en målsætning om nul smittede indtil slutningen af 2022. Men ifølge Casper Wichmann er kampen mod coronavirussen med til at gøre de næste måneder "farlige" for Xi Jingping.

Især fordi Kommunistpartiet til efteråret afholder partikongres i Beijing, hvor Xi Jingping efter al sandsynlighed bliver indsat i sin tredje præsidentperiode.

Til syvende og sidst så er det jo Xi, der står på mål. Den her strategi kommer fra ham

Casper Wichmann, sinolog

Præsidenten skal levere nogle resultater inden da, og indenrigspolitikken er "altid den suverænt vigtigste" i Kina, lyder det fra Casper Wichmann.

Nedlukningerne i blandt andet Shanghai har skabt forstyrrelser i erhvervslivets forsyningskæder og betydet, at millioner af personer har været forhindret i at gå på arbejde. Og når den kinesiske økonomi bliver ramt, gør det særligt ondt på Kinas præsident.

- Nu handler det simpelthen om at holde dampen oppe, uroen nede og bevare støtten hos især middelklassen. Så det er noget af en balancegang, han skal udføre, siger Casper Wichmann.

Ifølge både ham og Christina Boutrup er det mest sandsynlige, at det kinesiske coronakaos kommer til at koste magtfulde myndighedspersoner jobbet.

Om det er nok til at holde fast i strategien, er umuligt at sige. Det samme er, hvad det betyder for Xi Jingping.

- Men til syvende og sidst er det jo Xi, der står på mål. Den her strategi kommer fra ham. Og selvom han er magtfuld, er én ting vigtigere for Kommunistpartiet: At de beholder magten, siger Casper Wichmann.