Kinesisk censur på overarbejde efter viral video
En video om frustrationerne over den hårde lockdown i Shanghai eksploderede fredag aften på det kinesiske internet, og kritikken vil ikke dø.
Det kinesiske censursystem er kendt for at være ekstremt avanceret og fintmasket. Tusindvis af cyberpolitifolk overvåger konstant sociale medier og chatrooms, og robotfiltre fanger de fleste uønskede ord og billeder.
Men fredag aften skete der noget, der sjældent sker på det kinesiske internet.
En kritisk video om den hårde lockdown i Shanghai gik viralt.
Den er produceret af en, der kalder sig ”Cary” og er et sammenkog af vrede og frustrationer blandt de 25 millioner borgere i Shanghai, som har været indespærret i deres lejligheder i over en måned på grund af et coronasmitteudbrud.
Videoen hedder ”Aprils stemmer” og viser dronebilleder af byens tomme gader, mens man lytter til forskellige stemmer, der klager over de dårlige forhold under lockdown:
Manglen på mad og medicin, forældre og børn, der bliver adskilt i karantænecentre, kæledyr, der bliver slået ihjel af folk i hvide beskyttelsesdragter og akut syge mennesker, der ikke kan få lov til at komme på hospitalet uden en frisk coronatest.
Kreative internetbrugere omgår censur
Der gik ikke lang tid, før videoen blev slettet, så man ikke længere kunne dele den på de sociale medier We Chat og Weibo, men det gjorde den kun mere interessant.
Kinesiske internetbrugere er vant til at være kreative for at omgå censuren og begyndte derfor at dele redigerede udgaver af videoen og bruge alternative hashtags såsom ”Shanghais stemmer” i stedet for ”Aprils stemmer”.
Det meste var forsvundet lørdag morgen, men kritikken af Shanghais myndigheders håndtering af smitteudbruddet fortsætter, selvom alle, der ytrer sig, risikerer at blive sigtet for at sprede rygter og opildne til social uro.
I løbet af weekenden har mange vrede borgere for eksempel delt billeder af, at der bliver sat metalhegn op omkring deres bygninger, så de ikke kan slippe ud.
Shitstorm mod regeringen
Det er første gang siden starten af epidemien, at det kinesiske internet i den grad koger over.
Sidste gang var, da den kinesiske læge og whistleblower Li Wenliang døde af coronavirus, efter at han i december 2019 havde forsøgt at advare sine kollegaer om en ny sygdom.
Myndighederne havde givet ham mundkurv på og anklaget ham for at sprede falske rygter.
Hans død igangsatte en bølge af kritik over, hvordan Kinas regering i første omgang forsøgte at skjule epidemien i Wuhan, og ytringsfrihed og gennemsigtighed blev pludselig varme emner på det kinesiske internet.
Det var en alvorlig krise for Kinas kommunistparti, og det folkelige pres resulterede i, at Wuhans politimyndigheder sagde undskyld til Li Wenliangs familie, og der blev arrangeret en mindehøjtidelighed for den modige læge, der pludselig var forvandlet til en coronahelt.
Det lykkedes senere den kinesiske centralregering at få befolkningen til at ”glemme”, at man tøvede med at reagere i starten af epidemien ved hjælp af en massiv propagandaindsats.
Historierne om den tvivlsomme håndtering i Wuhan forsvandt, mens der kom flere og flere historier om, hvor godt Kina generelt klarede sig i pandemien sammenlignet med USA og Europa.
Nultolerance på hård prøve
Kina er den eneste store økonomi, som har leveret økonomisk vækst under pandemien, og smitten har stort set været under kontrol siden det første udbrud i Wuhan.
Grænserne har i praksis været lukket siden den første lockdown i Wuhan i marts 2020, og 1,4 milliarder kinesere har levet relativt frit i deres egen coronaboble bortset fra sporadiske nedlukninger i forbindelse med små smitteudbrud.
Lige indtil Omikron gjorde sit indtog i Kina i starten af året.
Den langt mere smitsomme variant har sat landets strategi om nultolerance overfor coronavirus på en hård prøve, men de kinesiske sundhedsmyndigheder siger, at de er nødt til at holde fast, fordi landets sundhedssystem i forvejen er under pres, og fordi mange ældre ikke er vaccineret.
De seneste uger er der registreret omkring 20.000-25.000 smittede om dagen i Shanghai til trods for, at langt de fleste indbyggere er underlagt lockdown.
Smitten spreder sig også andre steder i Kina, og hovedstaden Beijing er i højeste beredskab, efter at der blev registreret 42 smittetilfælde i weekenden.
Myndighederne har varslet massetests i det centrale Chaoyang-distrikt, og det har fået folk til at hamstre fødevarer af frygt for at havne i samme situation som i Shanghai.