Udland

Han stemte på Le Pen i første runde – og håbede på Macron i anden

På trods af et historisk genvalg venter nu en svær tid for præsident Macron, der skal forsøge at samle Frankrig.

Klokken var lige slået 21.40 søndag aften, da Emmanuel Macron badet i lyset fra Eiffeltårnet lod sig hylde som den første franske præsident til at opnå genvalg siden 2002.

Selvom de fremmødte Macron-tilhængere gjorde deres for at holde begejstringen oppe, skulle man ikke bevæge sig langt ned ad Seinens breder, før jublen blev erstattet af en mere moderat begejstring.

Vi er ikke glade, men det er okay

Sarah Bonnard

Tre kilometer fra Eiffeltårnet sad Brieur Plantecoste sammen med sine tre venner og fordøjede aftenens resultat.

For dem var begejstringen over Macron til at overse. Det var mere lettelsen over, at Marine Le Pen ikke skal lede landet de næste fem år, de fremhævede.

10. april satte Brieur Plantecoste ellers selv kryds ved Le Pen, men søndag gik hans stemme til Macron. Forklaringen er lidt kompliceret, fortalte han til TV 2.

Grundlæggende synes han ikke, at Frankrig kan have en "antimuslimsk" præsident, som han kalder det. Men han håber, at Macron blandt andet lærer af Le Pens stramme indvandringspolitik.

- Jeg ville have Le Pen til at få så godt et valg som muligt, men uden at hun vandt. Så kan Macron se, at mange er enige i hendes idéer – bare ikke de racistiske af dem, sagde Brieur Plantecoste.

Fravalg frem for tilvalg

Brieur Plantecoste stemte som den eneste af de fire venner ved søndagens valg. Dermed har de tre resterende bidraget til dét, der blev en af de helt store overskrifter om det franske præsidentvalg 2022.

Søndagens prognoser tyder nemlig på den laveste franske valgdeltagelse i mere end 50 år.

Samtidig er det franske valgsystem kendt for at tvinge mange vælgere til at foretage fravalg frem for tilvalg i den afgørende anden runde.

Disse faktorer svækker det grundlag, Macron skal lede landet på de næste fem år, og foran sig har han en enorm opgave med at samle landet, lød analysen fra eksperter søndag aften.

De unges valg

Problemet er især udtalt hos de unge. Blot hver femte franskmand under 24 år havde Macron som deres favorit i første runde.

I gruppen af 18-34-årige fik Le Pen flere stemmer end Macron, og de unges topfavorit blev den meget venstreorienterede Jean-Luc Mélenchon.

Da snakken faldt på Mélenchon i gruppen ved Seinen, bød Brieur Plantecostes ven Alexandre Bourdier ind.

Han nåede aldrig at få registreret sig som vælger, men hvis han havde, så var stemmen gået til Mélenchon.

- Han har nogle gode idéer for unge mennesker, synes jeg. Macron har ikke holdt sine løfter, og Le Pen vil jeg ikke stemme på efter det billede med Putin, siger han.

Perspektiv

Et svært valg for unge franskmænd

Matteo Telloli-Weinfeld

Valget søndag blev afholdt uden nogen venstrefløjskandidat på stemmesedlen. Det gjorde, at især mange unge ikke følte sig repræsenteret på emner som minoriteters rettigheder og klima.

22-årige Matteo Telloli-Weinfeld stemte på den grønne kandidat, Yannick Jadot, i første runde. I anden runde savnede han en kandidat, der satte klima allerøverst på dagsordenen.

De tre andre venner synes dog, at Mélenchons idéer er for urealistiske. Og diskussionen om de forskellige kandidater fortsatte ivrigt.

- Det er okay

Som de fleste unge vælgere, TV 2 mødte i Paris' gader, var de ikke blege for at give deres mening til kende.

Fælles for dem var dog, at de ikke havde nogen kandidat, de brændte for. Én pegede på, at løsningen kan være et helt nyt valgsystem.

En anden ærgrede sig over, at de traditionelle præsidentpartier er skrumpet til ukendelighed.

Blandt de fire venner langs Seinen fortalte Manon Trolle, at hun ikke fik stemt, fordi hun ganske enkelt ikke fik taget sig sammen.

Noget i hende kunne godt have lyst til at se, hvad Marine Le Pen ville finde på at gøre med fem år i Élyséepalæet. Macron går dog også an.

Den sidste af de fire venner, Sarah Bonnard, tog til sidst ordet og opridsede de fires reaktion på Emmanuel Macrons genvalg:

- Vi er ikke glade, men det er okay.