Krigen i Ukraine

Russiske styrker har få dage tilbage til at vise afgørende fremskridt i Donbas, siger analytiker

Den russiske præsident indledte krigen med løfter om at befri Donbas-regionen. Nu forsøger de russiske styrker at indfri målet, inden de taber ansigt.

Fem dage inde i Ruslands storoffensiv i Donbas-regionen har fronterne ikke rykket sig nævneværdigt. Men de russiske styrker har intet andet valg end at fortsætte de voldsomme kampe i den syd- og østlige del af Ukraine.

De skal nemlig vende hjem med resultater, siger Anders Puck Nielsen, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Putin brugte Donbas som anledning til at starte hele krigen, og derfor fanger bordet. Russerne er simpelthen nødt til at levere på det her, siger han.

For præcis to måneder siden indledte den russiske præsident, Vladimir Putin, krigen i Ukraine med meldingen om, at Rusland med en "særlig militær operation" ville ”beskytte og befri" den østlige Donbas-region. Målet med operationen var ifølge præsident Putin at "afmilitarisere og afnazificere" Ukraine.

Få dage til at vise fremskridt

Planerne har ændret sig undervejs med blandt andet et mislykket forsøg på at indtage hovedstaden Kyiv, men siden slutningen af marts har det russiske fokus igen været at "befri" Donbas. Den seneste melding går dog ud over det.

Målet skal simpelthen realiseres

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Fredag lød det fra en russisk general, at det østlige Ukraine ikke længere er nok. Russerne vil også have fuld kontrol med den sydlige del af landet – og gerne hele vejen til udbryderrepublikken Transnistrien i Moldova.

Og det er den plan, som i øjeblikket styrer russernes militære offensiv. Men de har kun få dage til at vise afgørende fremskridt, mener Anders Puck Nielsen.

- Fronterne har ikke rigtigt rykket sig, siden russerne satte tryk på. Men det er stadig i de tidlige dage. Hvis der om en uge til 14 dage stadig ikke rigtig er sket noget, og fronterne stadig nogenlunde er samme sted, så har russerne altså nogle alvorlige dilemmaer, siger Anders Puck Nielsen.

Militæranalytikeren vurderer, at Rusland har sat alt mandskab og materiel ind for at indtage Donbas, og derfor er det deres sidste chance for at indfri Putins ønsker.

- De skal simpelthen realisere det, som Putin har sagt, nemlig at ukrainerne skal skubbes ud af det her geografiske område. Hvis de ikke kan skubbe ukrainerne ud med 100 procent af de styrker, de har indsat, så er de virkelig nødt til at finde ud af, hvad de så gør, for der er ikke en fase 3, man kan få øje på i baghånden.

Altafgørende angreb for at opnå mål

Særligt havnebyen Mariupol i det sydøstlige Ukraine har løbende gennem krigen været under voldsom beskydning.

Fakta om Donbas

Den omstridte Donbas-region ligger i det østlige Ukraine langs grænsen til Rusland.

Området er traditionelt hjertet af Ukraines mineindustri og tæt knyttet til Rusland.

93 procent af Luhansk-regionen kontrolleres, ifølge det russiske forsvarsministerium, nu af russiskstøttede separatister.

Det samme gælder, ifølge ministeriet, for 54 procent af Donetsk-regionen.

Tilsammen udgør de to regioner Donbas-regionen, hvor der siden 2014 har været kampe mellem ukrainske styrker og de prorussiske separatister.

Regionen har omkring 4,1 million indbyggere. Heraf er de fleste russisktalende.

Torsdag meddelte Vladimir Putin, at Rusland havde afblæst planer om et stormangreb på stålværket Azovstal, hvor Mariupols sidste forsvarsstyrker befinder sig sammen med flere hundrede civile. Men lørdag gik russiske styrker i gang med at "at kvæle den sidste modstand" ved at angribe stålværket med blandt andet bomber fra luften. Det hævder Oleksij Arestovytj, der er rådgiver for den ukrainske præsident.

Ifølge Anders Puck Nielsen er Mariupol et meget vigtigt mål for Ruslands sejrsfølelse, fordi byen ligger i Donbas-regionen.

- Byen er en del af den pakke, som Putin har personlig prestige i, så derfor skal Mariupol bare leveres. Så er det sådan set ligegyldigt, om byen overhovedet eksisterer, når kampen er slut, men russerne skal rulle ind over det område, så Putin kan erklære, at nu er byen befriet, siger han.

Det samme gælder de andre byer i Donbas, hvor militæranalytikeren forventer, at "russerne vil gå til de andre byer med samme stålfaste vilje, som de har gjort mod Mariupol”.

- Målet skal simpelthen realiseres.

Russiske angreb rammer i øst

Rusland har ligeledes forsøgt at opnå kontrol i øst gennem en række andre angreb lørdag.

Lørdag meddelte regionens guvernør, Serhiy Gaidai, ifølge Reuters, at alle ukrainskkontrollerede byer i Luhansk-regionen var under konstant beskydning fra russerne. Ifølge guvernøren havde ukrainske styrker forladt nogle placeringer for at omgruppere, men tilbagetrækningen udgjorde ikke et "kritisk tilbageslag".

Alligevel mistede otte livet i et af disse russiske angreb.

Ukraine led også tab i sydvest, hvor mindst otte personer mistede livet i havnebyen Odesa, efter et russisk missilangreb ramte lørdag. Blandt de døde er en tre måneder gammel baby, oplyser Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale natten til søndag.

Ukraine har afværget flere angreb i Donbas

Trods meldinger om flere russiske angreb har ukrainske styrker alligevel lykkedes med at afværge adskillige angreb i den østlige Donbas-region den seneste uge.

Det fremgår af britiske efterretninger ifølge nyhedsbureauet Reuters søndag.

- Dårlig russisk moral og begrænset tid til at rekonstruere, genudruste og reorganisere styrker fra tidligere offensiver er sandsynligvis en hindring for russisk kampeffektivitet, skriver det britiske forsvarsministerium i opdateringen.

Ifølge det britiske forsvarsministerium har Rusland ikke haft held med at vinde nyt territorium, fordi de ukrainske styrkers modangreb spænder ben for dem og påfører de russiske styrker betydelige tab.

Anders Puck Nielsen er enig i, at ukrainerne står stærkt og dermed kan være stopklodsen for, at Ruslands såkaldte storoffensiv i syd og øst ikke rykker sig nævneværdigt:

- Den ukrainske hovedstyrke har været i det her område hele krigen igennem. De har forberedt kampen, de har forberedte stillinger, og de har lavet planerne for, hvordan de skal håndtere russerne, når de kommer, siger han.