Krigen i Ukraine

Knap halvdelen af Ruslands generaler har mistet livet – "helt vanvittigt", siger militærekspert

Drabene skyldes blandt andet, at den russiske hær skulle være plaget af dårlig og gammeldags kommunikation, lyder det.

To russiske generaler er blevet dræbt.

Det hævder Ukraines forsvarsefterretningstjeneste ifølge beskedtjenesten Telegram.

Det er et kæmpe svaghedstegn

Jacob Kaarsbo, sikkerhedspolitisk kommentator

Med de to dødsfald har Rusland ifølge Jacob Kaarsbo, sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, mistet næsten halvdelen af sine generaler i krigen. 9 ud af 21.

Og det er et betydeligt tab for russerne, vurderer han.

- Det siger noget om de problemer, russerne har med at føre deres krig, siger Jacob Kaarsbo og kalder drabstallene for "helt vanvittige".

De seneste to dødsfald er dog endnu ikke bekræftet fra andre end Ukraine. Der er heller ikke meldinger om, hvorvidt angrebet skulle være udført med artilleri, droner, fly eller snigskytter.

Generaler i fronten

Drabene skulle være sket under et angreb mod en fremskudt kommandopost for de russiske besættere af Kherson-området. Det er en havneby i det sydlige Ukraine.

Men generalerne burde slet ikke befinde sig så tæt på kampene. Generaler skal nemlig som udgangspunkt befinde sig langt fra slagmarken.

- Deres rolle er at føre krigen og lave strategi i sikrede områder, der ligger væk fra fronten, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Derfor viser tabet af generalerne, at Rusland har problemer med at føre deres krig. Generalerne har ikke formået at sikre områderne ordentligt, og problemer med kommunikation og koordinering har tvunget dem meget tættere på frontlinjen, end man ellers ville regne med.

- At de falder som fluer skyldes, at de er nødt til at stå så fremskudt i frontlinjen, fordi deres styrker ikke kan klare det på anden vis. Det er et kæmpe svaghedstegn, vurderer Jacob Kaarsbo.

Tidligere har der også været meldinger om, at den russiske hær skulle være plaget af dårlig og gammeldags kommunikation. Almindelige, ukrypterede mobiltelefoner og gammeldags analog radiokommunikation skulle blive brugt. Dette gør det nemmere for de ukrainske snigskytter at vide, hvor de russiske topfolk befinder sig.

Jeg tror ikke, at russerne vil have succes med at erobre Donbas

Jacob Kaarsbo, sikkerhedspolitisk kommentator

Jacob Kaarsbo siger også, at drabene på generalerne viser, at ukrainerne har kunnet opsnappe viden om, hvor generalerne har befundet sig.

- Det er ikke bare et lucky strike, men et resultat af dygtigt efterretningsarbejde, siger han.

Alvorlige drab

I militærjargon lyder det, at generaler altid kan erstattes.

Og det kan de givetvis også, mener Jacob Kaarsbo. Men tabet af ni generaler siger alligevel noget om, at russerne har problemer.

- Man taber så mange generaler fra samme land på to måneder. To måneder. Det er absurd, siger Jacob Kaarsbo.

Derfor vurderer militæranalytikeren, at det kommer til at gå russerne ilde i krigen. Også selvom de officielt har nedskaleret deres målsætninger.

- For hver dag der går, er der mere og mere, der tyder på, at russerne ikke kan gennemføre deres mission. Jeg tror ikke, at russerne vil have succes med at erobre Donbas, siger Jacob Kaarsbo.

Torsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark sender yderligere 200 tons ammunition og militært udstyr til Ukraine. Samtidig har USA doneret tungt artilleri, såkaldt haubitser.

Og den ammunition vil være vigtig for ukrainernes kamp mod Rusland.

- Det nye artilleri har længere rækkevidde end russernes artilleri. Og det er et af de parametre, der har tilladt russerne fremskridt. Det har været en af deres store fordele, at de kan skyde længere end ukrainerne, forklarer Jacob Kaarsbo.

Militæranalytikeren understreger dog, at det er svært at forudse, hvem der ender som de endelige sejrherrer. Det handler også om, at en sejr kan defineres på flere måder.

- Man kan altid diskutere, hvornår det er en sejr, og hvornår du har tabt, siger han.