Rusland invaderer Ukraine

Optagelser hævdes at vise børnene på Azovstal-værket: - Vi vil så gerne se solen

Flere hundrede civile menes at opholde sig på Azovstal-værket i Mariupol. Nogle har været der siden krigens start.

I et tætbefolket rum træder en korthåret dreng forsigtigt frem blandt de andre børn.

- Hej. Jeg fik øje på dig. Og jeg vil gerne sige noget, siger han med hænderne i lommerne på sin beskidte trøje.

Han har fået øje på en soldat med et kamera, der filmer og snakker med børnene i det dunkle rum.

- Vi vil alle sammen rigtig gerne hjem i live og se vores slægtninge, siger drengen og kigger op på linsen med store brune øjne.

En pige, der gemmer håret under en sort hue og er klædt i noget, der ligner en grå kedeldragt, samtykker.

- Vi savner dem virkelig, siger hun.

Videoen blev lørdag frigivet af Azov-bataljonen. Det er en stærkt højreorienteret gruppe, der blev stiftet i 2014, kort efter at Rusland annekterede Krim. Nu er den en integreret del af den ukrainske nationalgarde og de styrker, der har forskanset sig på stålværket Azovstal i Mariupol og udgør byens sidste værn mod russerne, der har belejret byen.

Virvar af underjordiske tunneler

Stålværket er et enormt kompleks, der fylder 11 kvadratkilometer og er indrettet med solide fabriksbygninger, et virvar af underjordiske tunneler og et system af beskyttelsesrum under jorden.

Optagelserne derfra menes ifølge BBC at være optaget 21. april. Ligesom flere internationale medier, der har vist videoen, kan TV 2 heller ikke verificere dens ægthed. Men hvis den er, hvad den udgiver sig for, giver den et sjældent indblik i virkeligheden for de flere hundrede civile, der menes at befinde sig på stålværket.

Jeg håber, vi kan komme ud herfra og se solen

Dreng, Azovstal-værket

Her fortæller børnene, at de leger, laver smykker og spiller spil. De har været der i ugevis. Nogle lige siden den russiske invasion begyndte for to måneder siden.

- Jeg håber, vi kan komme ud herfra og se solen. For vi har siddet her i to måneder nu, siger en dreng, der har trukket hætten på sin uldne sweater over hovedet og lynet sin dunvest op til halsen.

Ligesom de andre børn vil han bare gerne ud i dagslyset igen til den by, som russerne i ugevis har bombet til ukendelighed.

- Vi vil så gerne se solen, for her bliver lyset kun tændt af og til. Men udenfor, når vores huse bliver genopbygget, kan vi leve i fred. Det er bedst, hvis Ukraine vinder, for Ukraine er vores hjem, siger drengen.

En kvinde med en lille pige på armene fortæller, at hun ankom med hele familien 2. marts. Men uden bedsteforældrene, som er blevet hjemme.

Soldaten, der optager videoen, spørger, om hun tæller dagene.

- Vi har talt dage nok nu. Vi vil meget gerne hjem, svarer hun.

Hun håber, at en humanitær korridor kan blive deres udvej, men virker ikke til at tro på det.

- Vi må håbe på det. For maden er ved at slippe op, siger hun.

Nye angreb lørdag

Uden for stålværket har russiske styrker fuldstændig kontrol med Mariupol. Dermed har de opnået, hvad de ville, og de vil ikke længere forsøge at indtage stålværket, hvor 1000 til 5000 ukrainske soldater estimeres at holde stand.

I stedet vil de fuldstændig blokere for adgangen til værket, så end ikke "en flue kan trænge igennem".

Stort set alt, hvad de har rørt ved, har været et nederlag

Rasmus Tantholdt, korrespondent, Zaporizjzja

Sådan lød det i hvert fald fra Rusland i denne uge. Men lørdag var meldingen fra ukrainsk side, at russiske styrker gjorde et nyt forsøg på at storme stålværket. Blandt andet med bomber fra luften.

Så længe ukrainske soldater holder stand på stålværket, kan Ruslands præsident ikke – i sandhed – hævde, at Rusland har fuld kontrol med byen.

Og det er et problem, fordi byen er ekstremt vigtig strategisk med sin beliggenhed ved det Azovske Hav. Og derudover ligger den i Donbas-regionen, som Vladimir Putin har lovet at "befri", som han kalder det.

Ikke nogen fuldbyrdet sejr

I virkeligheden er det "ret pinligt" for russerne, at det endnu ikke er lykkedes at tage fuldstændig kontrol med byen, mener TV 2s korrespondent i Ukraine Rasmus Tantholdt.

- Dermed har de faktisk ikke nogen fuldbyrdet sejr i Ukraine endnu. Stort set alt, hvad de har rørt ved, har været et nederlag, siger han og lister kendsgerningerne op:

- De kunne ikke indtage Kyiv. De kunne ikke fjerne Zelenskyj. De kunne ikke indtage den næststørste by, Kharkiv. I Kherson, som de har indtaget, har de også meget store problemer i øjeblikket. Og ikke engang i Mariupol, hvor de har kæmpet lige siden krigens start, har de fuldstændig kontrol over byen.

Før krigen var der over 400.000 indbyggere i Mariupol. De seneste skøn lyder, at der er omkring 100.000 civile tilbage i byen.

Lørdag gjorde ukrainske myndigheder endnu et forsøg på en evakuering. Men som så ofte før lykkedes det ikke.