Rusland invaderer Ukraine

Odesa angrebet med flere krydsermissiler - adskillige meldes dræbt

Russerne ønsker fuld kontrol med den sydlige del af Ukraine, men det er tvivlsomt, om de har kapaciteten til det, vurderer ekspert.

Den ukrainske havneby Odesa var lørdag mål for flere russiske missiler. To af dem har ramt beboelsesejendomme.

Det siger blandt andre Andrij Jermak, der er stabschef for præsident Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge stabschefen blev mindst fem personer dræbt og 18 såret. Blandt de dræbte var et tre måneder gammelt spædbarn.

Havnebyen ved Sortehavet blev ifølge ukrainsk militær ramt af flere russiske krydsermissiler. Udover beboelsesejendomme blev et militærmål også ramt. To andre missiler blev skudt ned af det ukrainske luftforsvar.

En talsmand for Ruslands forsvarsministerium, Igor Konasjenkov, siger ifølge nyhedsbureauet Tass, at et russisk højpræcisions-missil har ramt en logistikterminal på en militærflyveplads, hvor et stort parti udenlandske våben blev opbevaret.

Han nævner ikke noget om beboelsesejendomme. Ved samme lejlighed hævder russerne, at de lørdag har dræbt op til 200 soldater fra Ukraine og ødelagt mere end 30 militære køretøjer.

Minister: Formålet er terror

Anton Herasjtjenko, der er rådgiver for den ukrainske indenrigsminister, har på Twitter delt en video, der skulle vise en bombet beboelsesejendom. Han skriver, at mindst seks personer er dræbt.

Kort efter de første meldinger om angrebet reagerede også udenrigsminister Dmytro Kuleba på Twitter.

Han skriver, at russernes eneste formål med at angrebet på Odesa er terror, og kræver, at Rusland bliver tilføjet listen over stater, der sponsorer terrorisme. Præsident Volodymyr Zelenskyj har flere gange krævet det samme.

Odesa, der ligger i den sydlige del af Ukraine, har endnu været forskånet for voldsomme kampe. Men byen har længe forberedt sig på russiske angreb.

En gammel idé

Siden de russiske tropper opgav at indtage hovedstaden Kyiv, har de fokuseret kræfterne på det østlige Ukraine.

Men fredag lød det fra en russisk general, at det østlige Ukraine ikke længere er nok, russerne vil også have fuld kontrol med den sydlige del af landet – og gerne hele vejen til udbryderrepublikken Transnistrien i Moldova. Odesa er den sidste region på vej mod det mål.

Generalen har dog ikke direkte noget med militæroperationen at gøre, og derfor skal hans udsagn nok ikke tages for specielt autoritativt, mener Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattache i Ukraine. Men derfor kan det være interessant alligevel, mener han. Blandt andet fordi der ikke er noget nyt i det.

- Det er en gammel idé, der også var fremme i 2014, hvor man spekulerede over, hvor langt det ville lykkedes separatisterne, støttet af russerne, at trænge de ukrainske regeringsstyrker tilbage, siger han til TV 2.

Dengang endte de med at kontrollere de to udbryderrepublikker Luhansk og Donetsk i det østligste Ukraine.

En stor mundfuld

Selvom Rusland siden har startet en fuld invasion af Ukraine, er det dog højst tvivlsomt, om russisk militær har kapacitet til at tage kontrol med både de østlige republikker og den sydlige del af landet, vurderer Claus Mathiesen.

- Foreløbig ser det jo ud til, at de skal anstrenge sig gevaldigt, hvis de skal nå deres mål om at befri – som de udtrykker det – det fulde territorium af de to republikker i Østukraine. Og det her inkluderer altså fem eller seks yderligere regioner, siger han.

- Bortset fra at russerne kontroller noget af det allerede, så vil det være en meget stor mundfuld for russiske militær. Og det næste spørgsmål er så, hvordan de vil fastholde grebet?

Rusland har stadig mange tropper bundet i den store havneby Mariupol længere mod øst i fohold til Odesa.

Torsdag sagde den russiske præsident, Vladimir Putin, at der ikke længere var planer om et stormangreb på stålværket Azovstal, hvor Mariupols sidste forsvarsstyrker befinder sig sammen med flere civile.

Men lørdag gjorde russiske styrker nye forsøg på ”at kvæle den sidste modstand” ved at angribe stålværket med blandt andet bomber fra luften. Det hævder Oleksij Arestovytj, der er rådgiver for præsident Volodymyr Zelenskyj.