Korrespondent: Her er de vigtigste grunde til, at danskerne bør følge valget i Frankrig
Macron eller Le Pen? Hvordan forholder vi os til vores franske allierede? Bliv klogere her.
Søndag skal slaget hos en af Europas helt store muskelspillere stå, når det franske folk skal til stemmeurnerne.
Her skal de afgøre, hvorvidt Frankrigs præsident de næste fem år fortsat skal hedde Emmanuel Macron, eller om Frankrig skal have sin første Madame la Présidente i form af den højrenationale udfordrer, Marine Le Pen.
Det franske præsidentvalg er af flere eksperter blevet kaldt for "skæbnesvangert" og med stor betydning ”for hele Europas fremtid”. Men hvorfor bør danskerne holde øje med de franske stemmer? Og hvad forbinder vi i Danmark egentlig med Frankrig?
TV 2 har allieret sig med stationens internationale korrespondent og Frankrig-kender Frederikke Ingemann for at blive klogere på valgets vigtighed og har spurgt en række danskere, hvad de forbinder vores franske medeuropæere med.
En bærende EU-søjle
Ifølge Frederikke Ingemann er der en lang række årsager til, at danskerne bør interessere sig for det franske valg:
- Frankrig er en atommagt med plads i FN's sikkerhedsråd. De er en af de bærende søjler i det europæiske samarbejde og er med til at sætte dagsordenen for, hvor Europa skal hen, siger hun og tilføjer:
- Danmark er en del af Europa og EU, og derfor vil det selvfølgelig påvirke os.
Det er dog ikke det europæiske samarbejde, der først falder 72-årige Vibeke Mortensen ind, når hun tænker på Frankrig:
- Frankrig er lækkert. Det er mad, vin og pragtfuld natur, siger Vibeke Mortensen, da TV 2 møder hende på gaden i København.
At der søndag er valg kommer derfor også som en overraskelse for hende.
- Jeg er ikke så god til den slags.
Tænker du, at det, der bliver besluttet i Frankrig, kan have betydning for os herhjemme?
- Så meget har jeg desværre ikke fulgt med. Det er mest rejserne, jeg holder af, fortæller Vibeke Mortensen, der gennem årerne har rejst meget i landet.
Har betydning for Danmark
Frankrig er også en af danskernes foretrukne europæiske rejsedestinationer, hvilket ifølge Frederikke Ingemann er en anden årsag til, at danskerne bør følge med.
- Hvis man besøger Frankrig i dag, er det et helt andet land end det, man besøgte for ti år siden. Det er et land i dag med store sociale og politiske skel.
Ifølge TV 2s korrespondent har det i den grad betydning for os herhjemme, om det er Le Pen eller Macron, som løber med sejren.
- Skåret ind til benet handler valget om, hvorvidt Frankrig skal være internationalt orienteret og spille en afgørende rolle i den sammenhæng. Eller om landet skal være nationalistisk, siger Frederikke Ingemann.
For ifølge hende ønsker Marine Le Pen at reformere EU og tænke Frankrig først i en sådan grad, at det kan betyde, at Frankrig ryger ud af EU.
- Le Pen vil lave EU om, siger hun.
Uundgåelige protester
Netop Marine Le Pen og Frankrigs yderste højrefløj er årsager til, at 29-årige Aia Worregård de senere år er begyndt at forbinde Frankrig med andet end kulturelle oplevelser.
Derfor er Aia Worregård også helt klar over, at det søndag er valgdag i Frankrig. Noget hun ellers tidligere aldrig har tænkt over.
- Jeg tror, at flere interesserer sig for valget i den her omgang, fordi der er så ekstreme holdninger på spil, mener hun.
For Aia Worregård er det områder som asylpolitik, krigen i Ukraine og betydningen, valget kan få på Danmark, der fylder.
- Jeg tænker, at hvis Marine Le Pen vinder, og hun ændrer på for eksempel den måde, Frankrig forholder sig til flygtninge, kan det gå hen at få betydning for EU, siger hun.
Hertil ser hun også en splittelse i Frankrig, som for hende vækker associationer.
- Jeg føler på en måde, at den gigantiske uenighed, der er mellem folk, også lidt er det, vi er begyndt at se herhjemme.
Frederikke Ingemann bekræfter også, at det er et ekstremt splittet Frankrig, der skal til valg, og at protester – uanset hvad udfaldet bliver – nok ikke er til at undgå.
- Begge kandidater ønsker at samle Frankrig, men fordi landet er så splittet, vil det blive svært for begge kandidater at samle det bagefter, siger hun og tilføjer:
- Hernede er det de yderste fløje og derved syn på verden, som vinder frem.
Fransk afmagt
Tobias Holm Pedersen på 28 år er også gennem årene blevet mere opmærksom på Frankrig i politisk øjemed.
- Jeg føler, at Frankrig har været nogle af frontløberne i den europæiske højredrejning. For eksempel med 'de gule veste'. Det er noget af det, man har hørt mest om.
Han er samtidig fascineret af, hvordan det franske folk kan være så splittede, og at en højrenational politiker som Marine Le Pen kan blive præsidentkandidat.
- Det virker som om, de har en national stolthed og forstår sig selv på en helt anden måde, end vi for eksempel gør i Danmark, siger Tobias Holm Pedersen.
Trods nationalfølelse føler en stor del af det franske folk en afmagt, og en stor udfordring ved valget er, at flere og flere franskmænd bliver væk fra stemmeboksene, fortæller Frederikke Ingemann:
- I Danmark er der utroligt få, som tvivler på, om de skal stemme. Det gør man her, og flere trækker på skuldrene.
Derfor bliver det ifølge hende også et utroligt spændende valg, vi også i Danmark gør klogt i at følge med i.