Krigen i Ukraine

Rusland afslører sit mål for krigens anden fase

Russerne vil foruden det østlige Ukraine også have kontrol over den sydlige del af landet, lyder udmeldingen.

Ruslands mål i næste fase af krigen i Ukraine er at få fuld kontrol over både det østlige og sydlige Ukraine.

Det siger den russiske general Rustam Minnekajev, ifølge de russiske medier Interfax og Kommersant.

- Det vil sikre en landkorridor til Krim-halvøen såvel som påvirke vigtige dele af den ukrainske økonomi, forklarer han.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, annoncerede tidligere i denne uge, at Rusland havde indledt den anden fase af det, som russerne fortsat betegner som en "særlig militæroperation".

Han forklarede, at det ville være "et meget vigtigt moment" af krigen, men ville ikke give nærmere detaljer.

Ved afslutningen af første fase lød det, at russerne nu ville fokusere indsatsen på at "befri" Donbas-regionen i det østlige Ukraine, men planen rækker altså tilsyneladende længere end det.

Ekspert: Markant udmelding

Ifølge Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, svæver det lidt i det uvisse, om generalens udtalelser skal tages som en officiel udmelding fra russisk side.

Han hæfter sig dog ved, at de store russiske nyhedsbureauer har valgt at viderebringe historien.

- Russerne har mange forskellige mulige mål. Lige nu er det helt klare mål Donbas, for det er det, Putin har sagt officielt, så det må være minimumskriteriet. Hvad der derudover vil være af muligheder, tror jeg, at man vil tage, som det kommer, siger Anders Puck Nielsen.

Militæranalytikeren fremhæver samtidig ordlyden i den russiske generals udtalelser.

Hidtil har russerne været omhyggelige med at forklare deres invasion som en hjælp til den ukrainske befolkning for at komme af med det, som Rusland kalder for et nazistisk styre.

- Men det her handler decideret om at stjæle en del af Ukraine. Det er en ret markant udmelding, og skulle det komme fra officiel russisk hånd, vil det være en lidt speciel udmelding, som jeg tænker, at de umiddelbart nok ville have forsøgt at præsentere på en anden måde, siger Anders Puck Nielsen.

Ukraine forventer nye folkeafstemninger

Flere militæranalytikere har siden krigens begyndelse netop udpeget landkorridoren fra Rusland til Krim-halvøen som et muligt mål for russerne.

Det vil som minimum kræve kontrol over regionerne Kherson og Zaporizjzja.

Tidligere har det russiske militær annonceret, at det havde fuld kontrol over hele Kherson-regionen.

Ifølge de ukrainske myndigheder, er russerne ved at forberede folkeafstemninger i netop Kherson og Zaporizjzja for at løsrive områderne fra Ukraine, på samme måde som det var tilfældet med Krim, Luhansk og Donetsk i 2014.

Passage på tværs af Ukraine

Ifølge de russiske medier, udtaler general Rustam Minnekajev også, at det vil være en fordel for Rusland at sikre kontrol over hele det sydlige Ukraine, så russerne får en passage hele vejen til den prorussisk udbryderrepublik, Transnistrien.

Det vil i så fald kræve, at russerne også vinder kontrol over regionerne Odessa og Mykolajiv.

Rusland har været militært til stede i Transnistrien siden 1992, hvor separatister erklærede uafhængighed fra Moldova.

Ifølge Minnekajev, er landforbindelsen fra Rusland til Transnistrien vigtig for at modarbejde undertrykkelse af den russisktalende befolkning i regionen.

Samme begrundelse brugte Rusland for at indlede invasionen af Ukraine, men det fremgår ikke af generalens udtalelser, om Rusland på sigt også ønsker at tage fuld kontrol over Transnistrien.