Rusland invaderer Ukraine

Eksperthold sendt til Tjernobyl for at forhindre ny katastrofe

Tirsdag ankommer chefen for FN’s atomagentur på diplomatisk mission til Tjernobyl med udstyr og eksperter for at forhindre ny katastrofe.

Den argentinske topdiplomat Rafael Mariano Grossi er bekymret.

Hans job er at sikre verden imod nye ulykker på atomkraftværker som Tjernobyl og Fukushima. Og lige nu er det situationen på de 15 aktive atomreaktorer rundt omkring i Ukraine, der bekymrer ham.

Derfor tager han og et hold kernekrafteksperter tirsdag 26. april på mission til Tjernobyl-området for at forhindre en ny katastrofe. Det skriver FN’s Internationale Atomenergi Agentur i en pressemeddelelse.

Hans hold skal levere beskyttelses- og måleudstyr til de lokale ukrainske sikkerhedsfolk, og så skal de genoprette den internationale overvågning af de radioaktive områder, der blev afbrudt, da russiske soldater i marts indtog det lukkede atomkraftværk og området omkring det.

- Jeg ser frem til at tale med de ansatte og udtrykke min dybeste taknemmelighed for alt, hvad de har opnået under så uhyre stressende og udfordrende rammer, siger Rafael Mariano Grossi i pressemeddelelsen.

De ukrainske sikkerhedsfolk på stedet blev i flere dage tilbageholdt af russiske soldater og tvunget til at arbejde i døgndrift. De overvåger stadig det tilbageværende radioaktive materiale og den indkapslede reaktor, der nedsmeltede i 1986.

- De har været igennem mere, end vi har kunne forestille os, og de fortjener vores fulde respekt og beundring for at opretholde sikkerheden på stedet trods den alvorlige situation.

Ildkamp om atomkraftværk

Tjernobyl-området er tilbage i ukrainsk kontrol, efter at russerne har trukket sig tilbage. Rusland har dog stadig kontrollen over Zaporizjzja-kraftværket sydpå. Det blev ramt af skud fra flere sider under kampen om atomanlægget.

Endnu har krigshandlingerne ikke ført til udslip fra Tjernobyl eller nogen af de fire stadig aktive værker.

- Vi har allerede haft situationer, der var close calls (hvor det var tæt på at gå galt, red.), har Rafael Mariano Grossi tidligere sagt til Washington Post, hvor han tilføjede:

- Vi har også haft situationer som, selvom de ikke var close calls, var ret bekymrende. For eksempel de eksterne strømkabler til Zaporizjzja, der gik fra fem og ned til to på et tidspunkt.

Ifølge FN’s atomagentur hviler et atomkraftværks sikkerhed på syv “uundværlige søjler”, hvoraf flere allerede er blevet væltet i Ukraine.

FN’s Atomenergiagenturs syv sikkerhedssøjler

  1. Værkernes fysiske integritet skal sikres.
  2. Alle sikkerhedssystemer skal til enhver tid fungere.

  3. Personalet skal være i stand til at udføre deres arbejde og træffe beslutninger uden unødvendigt pres.

  4. Der skal være pålidelige eksterne strømkilder til værkerne.

  5. Logistikkæderne til og fra værkerne må ikke brydes.

  6. Der skal være effektiv overvågning af stråling på og uden for værkerne.

  7. Der skal være pålidelig kommunikation med værkerne og tilsynsmyndighederne.

Kilde: FN's Atomenergiagentur

Selvom Rusland har overtaget Zaporizjzja-værket, så er det stadig ukrainske ansatte, der driver værket og sørger for sikkerheden, blot under russisk militærkommando. Derfor er det blandt andet Rafael Mariano Grossis rolle at mediere mellem dem.

- Det er en ekstremt delikat øvelse, har den argentinske diplomat tidligere sagt til Washington Post.

- Det er en af grundene til, at vi har diplomater som ledere af selv tekniske organisationer.

Millioner af mennesker i risikozonen

Han kan ifølge fagbladet Bulletin of the Atomic Scientists ikke overtale eller presse russerne til at forlade kraftværkerne, men han er bedre stillet end nogen anden i forhold til at facilitere samtalen mellem to to parter.

Den store frygt er, at et uheldigt placeret missil eller bombe rammer et atomkraftværk så uheldigt, at der sker et direkte udslip eller køleanlæggene bliver sat ud af drift og forårsager en nedsmeltning. Det sidste kan også ske, hvis en ansat under pres begår en række alvorlige fejl.

Bulletin of the Atomic Scientists har simuleret et alvorligt udslip på Zaporizjzja og vurderer, at udslip kan føre til evakuering af millioner af mennesker i Ukraine og de nærmeste nabolande.