Krigen i Ukraine

Mette Frederiksen: - Det er da indlysende, at det er krigsforbrydelser

Danmark vil allerede nu bidrage til at genopbygge Ukraine - blandt andet ved at fjerne miner efterladt af russerne, siger Mette Frederiksen.

Torsdag er statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg i Ukraine, hvor hun blandt andet bliver vist rundt i Kyivs forstæder.

Ledsaget af soldater og repræsentanter fra den ukrainske hær mødtes hun om formiddagen med civile ukrainere i byen Borodyanka, som fortalte om deres liv under besættelsen.

Og det gjorde stort indtryk på statsministeren, fortæller hun:

- Det er da indlysende, at det er krigsforbrydelser, der er tale om. Det skal dokumenteres, og der skal være et juridisk spor, men det kan ikke være andet end krigsforbrydelser.

Miner lagt i døde kroppe

Statsministeren blev blandt andet fortalt, hvordan russiske styrker har efterladt miner i områder, de har trukket sig fra.

Der går sågar historier om, at miner er blevet placeret i lejligheder og "i døde kroppe for at fortsætte forbrydelserne", siger Mette Frederiksen:

- Det er grusomme forbrydelser, det er massive ødelæggelser, som er helt unødvendige, men det er også meget brutale overgreb på en civilbefolkning, som ikke har gjort nogen som helst noget, siger hun.

Tidligere på dagen sagde Mette Frederiksen, at Danmark er klar til at sende endnu flere våben til Ukraine.

Men samtidig skal det også undersøges, hvordan Danmark kan hjælpe med at genopbygge landet allerede nu - blandt andet ved at hjælpe med at fjerne miner.

- Genopbygningen skal vi føle os lige så forpligtiget til at bidrage til fra dansk side, som vi har været det i de første to måneder i den konkrete militære hjælp, siger Mette Frederiksen.

Det meste af programmet er hemmeligt

Mette Frederiksens besøg i Ukraine kommer i kølvandet på en lang række andre statsbesøg i den ukrainske hovedstad.

Hun besøger landet sammen med den spanske premierminister Pedro Sanchez, men størstedelen af dagens program er hemmeligt.

Det er dog offentliggjort, at de to statsledere senere på dagen skal mødes med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj.

Under besøget skal de tre statsledere diskutere den nuværende situation i Ukraine og yderligere støtte, men de skal også tale om retsforfølgelsen af Rusland for mulige krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne.