Rusland invaderer Ukraine

Danmark vil levere flere våben til Ukraine, siger Mette Frederiksen

Iført skudsikker vest og omgivet af ukrainske soldater blev Mette Frederiksen torsdag vist rundt i en forstad til Kyiv.

Danmark vil levere flere våben til Ukraine.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag formiddag under et besøg i Borodyanka, der er en forstad nordvest for Ukraines hovedstad Kyiv.

- Det er klart, at et af de vigtigste budskaber i dag fra dansk side er, at vi har tænkt os at levere endnu flere våben til Ukraine, for det er det, der er mest brug for, siger Mette Frederiksen.

Under besøget blev Mette Frederiksen vist rundt i byen – iført skudsikker vest og omgivet af både ukrainske soldater og presse.

Her fortalte en repræsentant for den ukrainske hær gennem en tolk, hvordan russiske styrker angreb civile i byen og "terroriserede" lokalbefolkningen.

- Det er så gennemført forfærdeligt

Statsministeren blev blandt andet vist et boligkompleks med cirka 200 lejligheder, der indtil for nylig husede civile.

Men nu er bygningen blevet ødelagt af de russiske angreb.

- Det er så gennemført forfærdeligt. Det er et ret stort boligkompleks, hvor der har boet en masse familier. For to måneder siden levede man et fuldstændig normalt liv, og nu er alting fuldstændig ødelagt, siger Mette Frederiksen

Ifølge statsministeren har Danmark behov for at stå sammen med Ukraine ”i hele den her proces” .

Udover planerne om at levere flere våben, undersøges det også, hvordan Danmark kan hjælpe med at genopbygge landet, siger Mette Frederiksen.

Skal mødes med Zelenskyj

Mette Frederiksens besøg i Ukraine kommer i kølvandet på en lang række andre statsbesøg i den ukrainske hovedstad.

Hun besøger landet sammen med den spanske premierminister Pedro Sanchez, og de to statsledere skal senere på dagen mødes med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj.

Under besøget skal de tre statsledere diskutere den nuværende situation i Ukraine og yderligere støtte, men de skal også tale om retsforfølgelsen af Rusland for mulige krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne.

I forbindelse med turen til Kyiv oplyser statsministeren, at hun beundrer præsident Zelenskyj og det ukrainske folk for deres mod og forsvar i den uprovokerede krig.

- Jeg ser frem til mødet med Zelenskyj, hvor mit budskab vil være, at Danmark fortsætter med at hjælpe Ukraine. Vesten står sammen om at støtte det ukrainske folk, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.