Rusland invaderer Ukraine

Danmark vil hjælpe Ukraine med at fjerne russiske miner

En af de største trusler for Ukraine er miner placeret af Rusland, siger landets præsident, Volodomyr Zelenskyj.

Danmark vil hjælpe Ukraine med at fjerne en af de farligste russiske trusler i Ukraine - miner.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag i Ukraine sammen med blandt andre landets præsident Volodymyr Zelenskyj.

- Vi har set i dag, hvor vigtigt det er, at hvis folk skal kunne vende tilbage til de steder, hvor de har boet store dele af deres liv, så må vi fjerne miner, sagde hun.

Danmark vil altså gerne bidrage til at genopbygge det krigshærgede land, tilføjede den danske statsminister.

De største trusler

I den daglige tale, Volodymyr Zelenskyj hver dag lægger ud på sin hjemmeside, understregede han onsdag, at de russiske miner er den største trussel mod ukrainernes mulighed for at vende tilbage til en normal hverdag.

- Folks tilbagevenden til et normalt liv i de befriede byer og samfund i Ukraine fortsætter. Vi er gradvist ved at genetablere befolkningens adgang til lægehjælp, undervisning og sociale støtteordninger. Vi er ved at genetablere infrastrukturen på vejene, samt el- gas- og vandforsyning, sagde den ukrainske premierminister.

Gå ikke ind på områder, som ikke er blevet undersøgt endnu

Volodomyr Zelenskyj, Ukraines præsident

Han forklarede, at de største trusler er miner, miner med snubletråd og granater, som ikke er eksploderet.

- Det tager lang tid og masser af indsats at neutralisere dem. Og jeg er meget taknemmelig for de specialister og det redningsmandskab, der udfører den vigtige opgave, sagde Volodymyr Zelenskyj.

Gå ikke i skoven

Den ukrainske præsident advarede blandt andet folk, der vender tilbage til de befriede områder, om ikke at gå i skoven igen lige nu.

- Endnu engang vil jeg opfordre borgere, der vender tilbage til befriede samfund, om at være meget forsigtige. Gå ikke ind på områder, som ikke er blevet undersøgt endnu, lød det endvidere fra premierministeren.

Han opfordrede folk til at melde det til politi eller redningsmandskab med det samme, hvis man ser noget, der ligner en mine.

- Vent ikke til senere, og forsøg ikke selv at fjerne farlige genstande, sagde Volodymyr Zelenskyj.

Miner skaber kun ofre, de løser ikke nogen problemer

Alicia Arango Olmos, Colombias FN-ambasadør

Minerede sygehus

Ifølge den ukrainske efterretningstjeneste (GUR) har Rusland placeret miner over hele den østlige region i Ukraine, som er under russisk kontrol.

Russerne har mineret veje, skove og kirkegårde, skriver blandt andet Jerusalem Post, som har oversat en opdatering fra den ukrainske efterretningstjeneste om den russiske brug af miner.

Ifølge opdateringen har russerne også mineret indendørs i et sygehus i Polony Raion-distriktet ved grænsen til Donetsk. Hospitalet havde tidligere personale og patienter, men russerne har ifølge den ukrainske efterretningstjeneste fjernet alt personale og alle patienter - bortset fra sårede russiske soldater i stueetagen.

Allerede i begyndelsen af april opfordrede en FN-repræsentant russerne til at stoppe med at bruge miner i krigen mod Ukraine.

Udmeldingen kom fra Alicia Arango Olmos, Colombias FN-ambasadør, i en tale mandag 4. april. Her blev den Internationale dag for Kampen mod brug af Miner markeret af FN, skrev nyhedsbureauet Associated Press (AP).

- Miner skaber kun ofre, de løser ikke nogen problemer. Så kære russere, vil i ikke nok holde op med at bruge dem, for mange af ofrene for minerne har ikke noget at gøre med, hvad der sker mellem Ukraine og Rusland, sagde Alicia Arango.