Danmark donerer våben og udstyr for 600 millioner, siger Mette Frederiksen

Udover våben vil Danmark også donere hjælp til at fjerne russiske miner i generobrede områder og stå for genopbygningen af byen Mykolajiv.

Danmark vil donere yderligere 600 millioner kroner til det, som ”Ukraine mangler mest”, nemlig våben og udstyr.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et fælles pressemøde med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, og Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, torsdag i Ukraine.

- Vi vil gøre, hvad vi kan, for også at støtte Ukraine i fremtiden. Jeg har derfor i dag informeret dig, præsident Zelenskyj, om substantielle nye bidrag, siger hun.

Dermed er det danske militære bidrag samlet set oppe på mere end én milliard kroner.

- Så længe der er krig i Ukraine, er det ikke nok

På pressemødet blev Zelenskyj spurgt, om de europæiske lande generelt sender nok våben og de rigtige våben til Ukraine.

Her svarede han blandt andet, at Ukraine ikke kun ønsker at bygge sit forsvar på soldater, men også på tunge våben.

- Den russiske hær går ikke op i antal døde soldater. Det gør vi, og vi vil gerne redde flere liv, men det kræver tungere våben. Dem har vi ikke nok af, og vi vil gerne have flere, siger han.

Ifølge Mette Frederiksen, er det vigtigt, at Danmark og Vesten er klar med hjælp og støtte, så længe Ukraine har brug for det.

- Er det nok, hvad vi gør? Det korte svar er nej. Så længe der er krig i Ukraine, er det ikke nok, hvad vi gør, siger hun blandt andet.

Danmark vil hjælpe med at fjerne miner

Pressemødet afholdes i forbindelse med de to statsoverhoveders besøg i Ukraine torsdag.

Her besøgte Mette Frederiksen forstæderne omkring Kyiv, hvor hun blandt andet hørte fra civile og soldater, hvordan russiske styrker har efterladt miner i områder, de har trukket sig fra.

Ifølge statsministeren, vil Danmark også hjælpe Ukraine med at fjerne minerne i de områder, de har generobret fra russerne.

- Vi har set i dag, hvor vigtigt det er, hvis vi vil have folk til at komme tilbage til de områder, hvor de har forladt hele deres liv, siger hun på pressemødet.

Samtidig vil Danmark, ifølge Mette Frederiksen, støtte Den Internationale Straffedomstol i arbejdet med at efterforske ”de forfærdelige krigsforbrydelser begået af Putins Regime”.

Danmark skal stå for genopbygning af by

Da Zelenskyj 29. marts talte til det danske folketing, bad han Danmark om at lede arbejdet med at genopbygge havnebyen Mykolajiv.

- Vi kender jeres kapacitet og jeres økonomiske og kreative formåen. Jeg inviterer jeres land til at tage kreativt lederskab over en af vores regioner, sagde Zelenskij og fremhævede Mykolajiv som en mulighed.

Og i dag har Danmark sagt ja til opgaven, fortæller Mette Frederiksen.

Det skal ske i samarbejde med Ukraine og andre internationale partnere.

- Putin har prøvet at dele os og skubbe Ukraine og Europa fra hinanden. Og han har allerede fejlet. Om noget har de seneste måneder vist, at Ukraine er en del af Europa, siger statsministeren.